Schoolmoestuin en de coaches waardevol voor lerende kinderen

– Vijfentwintig moestuincoaches uit Gelderland hebben hun opleiding succesvol afgerond. De laatste cursusdag vond plaats in Winterswijk waar ze op het terrein van De Dorpsakker hun kennis en vaardigheid demonstreerden. Ze zijn belangrijk voor de projecten met schoolmoestuintjes waardoor kinderen beter gaan leren en in sociaal opzicht leren samenwerken.

Wethouder Elvira Schepers van de gemeente Winterswijk reikte vervolgens de certificaten uit aan de ‘afgestudeerde’ moestuincoaches, waaronder deze keer heel wat coaches uit regio Achterhoek. Met dit bewijs van hun kwaliteit kunnen zij nu aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang of mbo. De wethouder overhandigde alle deelnemers ook een handige tool, de zogenaamde ‘moestuinkaartenbak’, die ze in de schoolmoestuin kunnen gebruiken.

Elke school een schoolmoestuin: waarom schooltuinieren zo belangrijk is

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Ze gaan meer proeven en uitproberen en zo wordt spelenderwijs aan smaakontwikkeling gewerkt. Natuurlijk wordt er ook veel geleerd. Schooltuinieren en het hebben van een schoolmoestuin bij de scholen zijn van wezenlijke waarde gebleken.

Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Het is een geweldige belevenis om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. En die zelfgekweekte wortel wil je natuurlijk graag proeven. Daarnaast is het ook heerlijk om lekker buiten te zijn, te bewegen en te ontspannen. Van het buiten werken en spelen krijgen de kinderen veel energie; ze kunnen zich beter concentreren en leren ook nog eens allerlei sociale vaardigheden (samenwerken).

Eén van de coaches nam een kleutergroep mee naar de tuin: “Ze waren zeer geïnteresseerd en toen de aandacht verslapte liet ik ze lieveheersbeestjes bekijken en tuinkers proeven. Ze waren één en al verwondering en verbazing”.

De opleiding tot moestuincoach

In een 4-daagse cursus hebben de moestuincoaches geleerd hoe een natuurlijke schoolmoestuin wordt opgezet en aangelegd, hoe je de moestuin inricht als een waardevolle aanwinst voor de hele school en natuurlijk hoe je de jonge tuiniers coacht naar een succesvolle moestuinervaring. Belangrijke onderdelen van de opleiding waren het maken van een jaarrond teeltplan en het verzorgen van een gastles op een schoollocatie.

Er is geoefend met verschillende werkvormen van zaaien tot het verwerken en proeven van de oogst. “Ik doe het voor die jongen, die trots aan zijn moeder vertelt dat hij nu wel radijsjes lust omdat hij ze zelf heeft laten groeien”, vertelt een kersverse coach.

De opleiding tot moestuincoach wordt aangeboden door Jong Leren Eten (JLE)-Gelderland, inhoudelijk verzorgd door IVN en VELT. De opleiding heeft zich toegespitst op de regio Noord- en Oost-Gelderland. De cursusdagen waren in de gemeentes Harderwijk, Apeldoorn, Doetinchem en Winterswijk.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-04-20 18:33:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.