700 kilometer kriskras door de Achterhoek, route Henk en Ans in trek

– Het bekendste en misschien wel langst aaneengesloten wandelpad van Nederland is natuurlijk het Pieterpad, maar als het aan Henk en Ans uit Ruurlo ligt komt daar binnenkort een pareltje bij: hun ‘Ontmoet de Achterhoek’-route.

Als ware wandelfanaten verslijten ze wekelijks heel wat kilometers. Om van hun hobby een gedeelde deugd te maken besloten ze om de routes die ze liepen in kaart te brengen.

En dit was zo succesvol dat ze in 2016 al met één van hun routes al tot mooiste route van Nederland werden verkozen. Momenteel leggen zo’n 100.000 wandelaars per jaar de uitgestippelde routes van Henk en Ans af: “We genieten er echt van dat andere wandelaars vanuit heel Nederland onze routes uitkiezen. De reacties, mailtjes en complimenten die we krijgen is iets waar we veel voldoening uit halen.”

Wandeling van 700 kilometer

Henk en Ans hebben inmiddels al 400 kilometer in 28 etappes beschreven op hun website Mooi-Achterhoek. Ze verwachten nog twee jaar bezig te zijn: “We denken dat de wandeling 700 km gaat worden. Ons doel is dan ook om de hele Achterhoek inclusief de Liemers te gaan bewandelen. We willen alle steden, dorpen en buurtschappen hierbij betrekken. Daardoor loopt de route kriskras door de Achterhoek.”

Hij de route, zij de foto’s

Om dit alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft het stel een duidelijke taakverdeling: “Het uitstippelen van een nieuwe route doe ik meestal vanuit huis. Zodra die klaar is, gaan we hem lopen en controleren. Ans loopt altijd met mij mee, en maakt gigantisch veel foto’s. Die foto’s publiceren we vervolgens op Facebook en op onze website,” legt Henk uit.

Uithangbord voor de regio

Henk en Ans zijn met hun wandelmissie echt een uithangbord voor de regio en hopen veel wandelaars op deze manier kennis te laten maken met de Achterhoek: “De natuur hier is zo prachtig en divers. Er zijn bossen, rivieren, weilanden, koeien, kastelen, grote landhuizen en pittoreske dorpjes. Er is zoveel te zien hier, we zijn nog lang niet uitgewandeld!”

Geschreven door Sterre Schout, Omroep Gelderland op 2023-04-16 14:12:16


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.