–
WINTERSWIJK MEDDO – Naast dertig woningen realiseren, de kerk en de parochietuin goed bestemmen en de school verbouwen, heeft Meddo nog een andere grote wens. En dat is het terugbrengen van de dorpssupermarkt. Daar zijn oprechte plannen voor. Het een en ander staat in de dorpsvisie ‘Samen d’ran veur Meddo’. De visie over de toekomst van het Winterswijkse kerkdorp wordt vanavond gepresenteerd in zaal De Eendracht.
Voor een nieuwe dorpsvisie werd het de hoogste tijd volgens het dorpsbestuur Algemeen Belang Meddo. De vorige dateerde uit 2003 en door onverwachte ontwikkelingen die je niet in de hand hebt, zijn ad-hoc oplossingen niet de goede weg, zo zegt Jan Kortschot van Algemeen Meddo’s Belang. ”Dan kan de ene oplossing de oplossing voor de andere goed in de weg zitten. Het een heeft met het ander te maken. We bekijken het in een breder perspectief.”
Te Kortschot doelt op bakker Sellink die in juni van dit jaar de deuren moest sluiten vanwege de hoge energiekosten, het sluiten van de buurtsuper vlak voor dat ook de kerk in coronatijd voorgoed dicht ging. Het Motorhotel is ook opgehouden te bestaan. Corona heeft het dorp geen goed gedaan. Van kermis vieren en Vuurfestival organiseren kwam het dit jaar niet meer. “Dat Sellink stopte, was een mokerslag voor Meddo”, vertelt Kortschot.
Voor Meddo was die gebeurtenis de bevestiging dat de dorpsvisie waar het dorp al aan werkte er snel moest komen. “We willen er samen voor zorgen dat je in Meddo prettig kan wonen, dat er voor kinderen een goede opleiding is, dat er voorzieningen zijn zodat we geen slaapdorp worden. We willen de toekomst zelf in de hand houden en ons niet laten overkomen.”
In Meddo leven zorgen. “Er gebeuren onverwachte dingen die je niet meer in de hand hebt”, merkt Kortschot op. Tien tot vijftien jaar is er bijna niets aan nieuwe ontwikkelingen gebeurd en corona, de onzekerheden van het boerenbestaan hebben het sociale leven in Meddo er niet gemakkelijker op gemaakt. Komt de dorpsvisie dan niet te laat, vragen mensen zich af.
“Achteraf kijk je misschien de koe tegen de staart aan. Alles vraagt om oplossingen en dat is niet alleen in Meddo”, verklaart Kortschot en vervolgt: “Meddo doet tenminste wat. Daarin onderscheidt Meddo zich van andere plaatsen in de buurt. Je kan het ook laten gebeuren en dat doet Meddo dus niet.”
De school
Er zijn in Meddo zes werkgroepen opgezet die met ideeën en uitvoerbare plannen zijn gekomen: een werkgroep Buitengebied, een voor de kerk, een werkgroep voor woningbouw in het dorp, een die kijkt naar het centrum met de parochietuin en de school en de werkgroepen voor Verkeer en Veiligheid en die voor de recreatie. Aan de kinderen van de school werd ook gevraagd om over Meddo na te denken. “De school is van grote betekenis voor een gemeenschap. Als schoolkinderen in de eigen leefomgeving kunnen opgroeien, houdt een school ouders betrokken bij Meddo.”
“Kinderen willen een speelplek in Meddo waar ze kunnen zijn zonder dat ze ‘weggebonjourd’ worden. De oudere kinderen van de school willen een plek waar ze samen met elkaar kunnen zijn. Ook geven zij aan graag samen met ouderen, grootouders, een plek te hebben welke uitnodigt om wat te kunnen doen voor de school. Het doel is dat we in Meddo contact met elkaar onderhouden voor een levendige gemeenschap.” De school voldoet niet meer aan de eisen voor huisvesting. Gemeente Winterswijk had aanvankelijk het plan om de school te slopen en opnieuw te bouwen. “Daar is men op teruggekomen en het plan is nu om de school verbouwen.” Voor het op peil houden van het aantal leerlingen mag het langgewenste bouwplan van 30 woningen in het dorp nu wel eens van start gaan. Dat plan had volgens veel Meddonaren al gebouwd moeten worden.
De dorpssupermarkt
Meddo wil een eigen supermarkt terug in het dorp. “De gekozen formule sloeg niet aan en nu is het aan een projectontwikkelaar van buiten Meddo verkocht. Er waren ideeën en plannen, maar wat er nu mee gaat gebeuren is ons niet bekend.” Een werkgroep is ermee aan de slag gegaan. Het is een wens van het dorp dat een kleine supermarkt aanwezig is. “We zijn denken na over welk concept mogelijk is en misschien een andere plek voor de supermarkt.”
In Bredeweg, een dorp net zo groot als Meddo, liggend bij Groesbeek, heeft Meddo ideeën opgedaan. Daar wordt de supermarkt gerund door mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en runnen ze een lunchroom. De broodjes komen uit het eigen bakkerijtje. De supermarkt moet ook rendabel zijn. In het verleden gingen te weinig mensen mensen naar de supermarkt in Meddo. De eigenaar bleef met de niet-houdbare producten zitten en veel producten waren te duur. Maar nu de buurtsuper gesloten is, merkt Meddo dat een ontmoetingsplek in het dorp gemist wordt. “We denken ook aan een samenwerking met boeren uit de omgeving. Vlees van vleesboerderijen kan de supermarkt diepgevroren aanbieden. Meddo zal ermee geholpen zijn.”
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-11-18 17:12:13
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.