–
ARNHEM – In slechts vijf Gelderse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond.
In nog eens acht gemeenten is alleen het gas- of elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.
In bijna driekwart van de gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. De villagemeente Rozendaal vormt daarbij – niet geheel verrassend – de uitschieter met een gemiddeld jaarverbruik van 2320 m³ in 2021. Maar ook in de Achterhoekse gemeenten Lochem en Bronckhorst is er sprake van een uitzonderlijk hoog verbruik. Hierna volgen de gemeenten Buren en Maasdriel, waar het jaarlijkse gasverbruik ook ruim 500 kuub boven het verbruiksplafond ligt. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.
Bekijk hier de interactieve kaart.
Onder het stroomplafond
Waar het qua gasverbruik dus problematisch gesteld is, ligt het gemiddelde stroomverbruik in enkele Gelderse gemeenten wel onder het verbruiksplafond van 2900 kWh per jaar. Het gaat om Apeldoorn, Doesburg, Doetinchem, Harderwijk, Renkum, Rheden en Zutphen. Voor de gemeente Duiven geldt het tegenovergestelde: door de aanwezigheid van stadsverwarming ligt het gasverbruik ruim onder het plafond, maar het stroomverbruik juist niet. De vijf gemeenten die in binnen de grenzen van zowel het gas- als stroomplafond blijven zijn Arnhem, Culemborg, Nijmegen, Wageningen en Westervoort.
Verschillen met landelijke gemiddelden
Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Op de kaart is te zien hoe de Gelderse gemeenten zich verhouden ten opzichte van de rest van Nederland.
Vaste prijs binnen verbruiksplafond
Het is voor veel Gelderse huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de – vaak hoge – prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.
Geschreven door 1Achterhoek op 2022-10-19 07:46:40
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.