Nieuw park in Lichtenvoorde heet ‘Remisepark’ en buren planten het aan

– Voor de feestdagen in december is het helemaal af, het Remisepark parallel gelegen aan de Van Reedestraat en een deel van de Varsseveldseweg. Daar waar ooit de trams in de remise stonden en hout transporteerden van de borstelfabriek Weijenborg, waren 25 buren op de nationale Burendag druk bezig om in een grote halve maan de pluktuin aan te planten voor mooie veldboeketten in het volgende jaar. Dat element is een wens geweest van de buurt.

Het is nog niet klaar, ook niet aan halverwege de middag op Burendag als de buurt begint aan een gezellige borrel met een barbecue bij Oswald te Dorsthorst, de hovenier die nagenoeg op de kruising Varsseveldseweg, Bentinckstraat, Van Reedestraat woont. Hij wilde wat met het park gaan doen toen de grote oude monumentale boom aan de kop van het park moest worden geveld. Hoewel nu alles nog ‘zwarte grond’ lijkt, spreekt het uitgevoerde plan het Remnisepark nu al tot de verbeelding. Denk aan de trams die daar heen en weer reden, ’n Olde Tram, terugkomend in het labyrint waar werelden uit de historie verbonden worden met de huidige werelden van een openbare open ruimte in de plaats. Die is het cement geworden voor een geslaagde samenleving omdat het kansen biedt voor ontmoeting en meer betrokkenheid tot wat groen en beplanting kunnen geven.

Historie plek komt naar voren

De historie komt terug met elementen die de vroegere tramrails verbeelden. Oude trottoirbanden vrijgekomen bij de reconstructie van de Bentinckstraat ,fungeren uiterlijk als tramrails die recht door het park loopt. “We hebben selectief de struiken gerooid. Het deel dat is blijven staan en groeit nu langs de lijnen van de spoorrails”, laat te Dorsthorst de zichtlijn zien.
Een deel van de nieuwe aanplant levert straks eetbare vruchten op. In de richting van de Dellstraat is een ontmoetingsplek waar straks een houten treintje met wagons kinderen uitdaagt in het park te gaan spelen en ontdekken. Daar zullen ook acaciapalen tegen elkaar staan refererend aan de houtopslag van de borstelfabriek Weijenborg. En zijn er wadi’s uitgegraven die bij hevige regenbuien het regenwater uit de buurt opvangen. De Van Reedenstraat en onderaan de Raesfeltstraat liepen nog wel eens onder na hoosbuien. Herbruikbare rioolbuizen verbinden de wadi’s, én mocht de hoeveelheid water heel veel zijn, dan wordt het regenwater onder de Varsseveldseweg door afgevoerd naar Flierbeekpark.

Samen onderhouden en ontmoeten

De kern van dit park is dat de buurt betrokken blijft ook wanneer het park af is. In de toekomst worden er meerdere zaterdagen geplant om samen onderhoud te doen om de groei en de bloei er in te houden, legt Te Dorsthorst uit. Kinderen uit de buurt doen daarin mee om spelenderwijs van groen en bloei te leren. “Er zullen olifantenpaadjes tussen de beplanting ontstaan. Dat gaat er speels en gebruikt uitzien”, zegt de hovenier verwijzend naar de natuurlijke grindpaden die er al zijn aangelegd. “Het onderhoud is minimaal, hooguit twee keer per jaar maaien. Het veld is met kruidengras ingezaaid. We zien wel wat ervan komt.” Langs de bovenkant van de wadi’s planten we een kruidenlaag. Er worden jonge struiken op eindafstand geplant. “Dat betekent dat we rekening houden met de omvang van de struik als deze maximaal volgroeid is. We planten jonge struiken van hetzelfde soort niet dicht tegen elkaar aan om de ruimte te vullen. Door op eindafstand te planten krijg je maximale groei, bloei en vruchtzetting. Dat scheelt in het onderhoud en beperkt het snoeiwerk.”

‘Het eerste wat de buren intekenden was een eigen parkeerplaats’

De buurt omarmt het park. Oswald te Dorsthorst: “Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen. We hebben eerst samen met de gemeente een presentatie gehouden in de school Het Gele Park voor de buurt. Op een groot vel hadden we de contouren van het park uitgeprint met alleen de bomen er nog op. We hebben de buurt gevraagd het park in te tekenen met de wensen die er leefden. Het eerste wat bijna iedereen tekende was een vierkant eigen vlakje voor een parkeerplaats. Die zijn langs het park gerealiseerd door de gemeente. Dion Temming is het park verder gaan uittekenen met dit resultaat.”
Het Remisepark is een feest aan diversiteit geworden, waar de bezoekers kunnen deelnemen of observeren, de sleutel achter een levendig park met een sociaal doel.

Arjan Spaargaren van de gemeente Oost Gelre: “De Burendag benadrukt dat je in dit park elkaar kan leren kennen en samen wat kan organiseren. De Groene Ruyt (hovenier Oswald te Dorsthorst, social denker en groenontwikkelaar Dion Temming en bomenkweker Eltjo Rendering) geeft met enige regelmaat uitleg over bijvoorbeeld waarom ze niet maaien en wat er groeit. Zij organiseren daarvoor buurtbijeenkomsten welke betrokkenheid zal blijven geven.”
Het Remisepark in Lichtenvoorde is straks meer dan een groen park, Het is denkwijze voor het ontwerpen van een eigentijds publiek domein.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-24 16:55:56


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.