Bomen in het bos hebben het zwaar, zo zit dat

LOENEN – Landgoedorganisatie Geldersch Landschap en Kasteelen (GL&K) luidt de noodklok. Het gaat volgens de organisatie slechter met verschillende bomen in de bossen dan gedacht. Het komt onder meer door het veranderende klimaat. Met een grote donateursactie willen ze geld ophalen om de bossen afwisselender te maken.

“Er zijn steeds meer zieke bomen of dode bomen door de warme winter en droge zomer. Daarom moeten er rap inheemse bomen bij,” vertelt boswachter Clara Wilken. “De situatie is ernstig omdat het probleem met de zieke bomen steeds groter wordt. Als we nu niet ingrijpen verdwijnt te veel bos.”

Onderzoekers verbonden aan de Wageningen Universiteit en Research (WUR) inspecteren ook het bosgebied rondom het Wekeromse zand. Dit gebied is in beheer van GL&K. Daar worden vanaf 2019 proeven gedaan met het klimaatbestendig maken van het bos. In een stuk dennenbos (ruim vijf hectare groot) zijn negen boomsoorten aangeplant op open stukken. Vooral de winterlinde en gewone esdoorn slaan daar goed aan blijkt uit onderzoek.

Minder bos

Volgens deskundige Bas Lerink van de WUR, is het totale oppervlakte bos in Nederland volgens onderzoek in de afgelopen jaren sowieso licht afgenomen tot 363.801 hectare in 2021. Begin dit jaar liet hij Omroep Gelderland al weten dat in Nederland het ontbossen nog plaats vindt. “Elk jaar verdwijnt er nog bos in Nederland, terwijl het landelijk beleid is dat er bos bij moet komen.”

“Je ziet hier de lariks. Deze bomen zijn ziek en daarom gekapt. Nu komen er wilgen voor in de plaats” vertelt boswachter Wilken op een open plek in het bos in Loenen. De in de bossen voorkomende lork is meestal een kruising van deze Europese lork met de Japanse lork. “Het is géén inheemse soort dus dit geeft ons ook weer de kans betere klimaatbestendige bomen terug te planten,” legt Clara uit.

Zo krijgt de esdoorn verder op ook de ruimte en wordt het aangeplant. Er groeien ook vanzelf bomen terug. “Er groeien hier jonge lariksbomen maar daaraan zie je nu al dat sommige niet goed opkomen”.

Achter een hek, om te voorkomen dat reeën jonge bomen aanvreten, zie je boswilgen die eerder al zijn aangeplant. “Als je goed kijkt zie je daar een hommel. Zo zie je het bijkomende voordeel dat deze jonge bomen ook weer insecten aantrekken”, aldus de boswachter. “Overdag hoor je hier in het bos ook het gezoem van de insecten.”

Voetbalvelden vol bomen

Minstens twintig tot veertig voetbalvelden zijn nodig aan bomen, legt Wilken uit namens landgoedorganisatie Geldersch Landschap en Kasteelen. De organisatie hoopt dat leden of andere inwoners van Gelderland meehelpen. Vandaag krijgt de organisatie alvast hulp van verschillende schoolklassen en gaan er 350 bomen de grond in.

Geschreven door Vera Moison, Marc Loeven op 2024-03-19 15:59:15


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.