Achterhoekse boeren zien een bemiddelaar niet zitten: ‘de praattafel voorbij, terug naar de tekentafel’

– Boeren zetten op diverse plekken in het land de blokkades van distributiecentra van de grote supermarkten door uit protest tegen de stikstofplannen van de Nederlandse regering. De blokkades zijn acties van de zogenaamde gezamenlijke trekkergroepen.

Met de blokkadeacties willen boeren gehoor krijgen bij de politiek in Den Haag voor hun onzekere situaties waarin zij verkeren zonder dat ze enkel toekomstperspectief wordt geboden. “Als het ons onmogelijk wordt gemaakt voedsel te produceren, gebeurt er dit: raken de schappen in de supermarkten gauw leeg.” Om die reden werd gisteren ook kortstondig het Mediapark in Hilversum geblokkeerd.

Daarnaast vinden zij het onredelijk dat er enkel naar het getal van de stikstofneerslag wordt gekeken in de natuurgebieden, terwijl de natuur zoals in het Vragenderveen en Korenburgerveen zich door bufferzones juist uitgebreid heeft. De bufferzones zijn door de boeren van de boeren zelf aangelegd om de natuur te beschermen. Maar door de stikstofregels van het kabinet krijgen ze daarvoor nu de rekening voor gepresenteerd. Rondom dit Natura 2000 gebied zullen (intensieve) boerenbedrijven daar moeten verdwijnen om het verminderen van stikstof tot 95 procent op het stikstofkaartje van de natuur en stikstofminister Christianne van der Wal, te kunnen halen. “Ook al verdwijnt alle agrarische bedrijvigheid, de doelen zijn onhaalbaar”, zo zeggen de boeren.

Bron: ministerie van LNV – Foto: 1Achterhoek

Vorige week trokken boeren naar het Korenburgerveen om dat tot Duits grondgebied te verklaren om het verschil duidelijk te maken over hoe er in Europa over natuur en behoud wordt gedacht. Net over de grens gelden andere stikstofregels en normen en kleurt het Duitse kaartje groen in plaats van rood op de Nederlandse variant.

“ Er wordt niets gedaan met wat we aangedragen hebben”

De boeren maken zich grote zorgen over wat er nu op zich af gaat komen. Vorige week – toen de Tweede Kamer debatteerde over de stikstofplannen- gingen de Achterhoekse boeren de gemeentehuizen langs om bij de plaatselijke politiek gehoor te krijgen voor de situatie. Ze boden een brief aan waarin ze wethouders, burgemeesters en gemeentefracties vroegen achter de boeren te gaan staan.

“Wij boeren van Nederland zijn al ruim 2 jaar in gesprek geweest met de overheden, provinciaal en landelijk hebben we ook vele oplossingen aangedragen. Echter blijkt uit de plannen dat ze ons alleen hebben aangehoord. Er wordt niets met wat we hebben aangedragen gedaan.”

Thijs Wieggers van de Boeren Samenwerking Achterhoek ziet daarom ook niets in een gesprek met Den Haag en een bemiddelaar. “Rutte heeft voor en bij het aanstellen van een bemiddelaar zelf gezegd dat er geen heroverweging van het voorgenomen stikstofbeleid komt. Wat wij willen is een toekomst, bied perspectief voor de landbouw, het plan moet van tafel, terug naar de tekentafel waar naar alle sectoren gekeken wordt.”

Winterswijk

In Winterswijk keerde een meerderheid van de raad zich tegen de stikstofplannen. “De landelijke doelstelling van 74 procent kritische depositiewaarde (KDW) is onhaalbaar in Winterswijk”, stelde CDA-raadslid Wim Elferdink. “Het landelijk plan voor onteigening is draconisch. Met 74 procent is iedere ontwikkeling in Winterswijk onhaalbaar. Het landelijk beleid is onacceptabel.” Winterswijk ziet in een gebiedsgerichte aanpak waar natuurorganisaties ook achter staan een aanzienlijke meerwaarde.

Boer Erik Luiten overhandigt de brief voor een ondertekening. – Foto: Eveline Zuurbier Foto: 1Achterhoek

Aalten

Toen de boeren met hun brief dinsdagmiddag 28 juni bij het gemeentehuis in Aalten op de stoep stonden, droeg CDA-raadslid Gerrit Assink een rode zakdoek om zijn pols. De lokale CDA-fractie had zich twee weken daarvoor al uitgesproken dat alle sectoren evenredig moeten bijdragen. “Ons bezwaar is dat er nu alleen maar wordt gekeken naar de landbouw, terwijl vliegverkeer, transport, binnenvaart, industrie en het Ruhrgebied ook stikstofuitstoters zijn. Die zouden ook moeten meedoen aan de opgave.”

De ontvangst van boeren door burgemeester Bronsvoort en wethouder Hoenderboom – Foto: Eveline Zuurbier

Oost Gelre

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft zich in tegenstelling tot in de omliggende gemeenten nog niet uitgesproken over de voorgenomen stikstofplannen. Bij het gemeentehuis in Oost Gelre werden zo’n 50 boeren met trekkers dinsdag 28 juni opgewacht door burgemeester Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom. Daar liepen de emoties hoog op en deed Dick Scholts een oproep aan de gemeentebestuurders: “Jullie moeten niet tegenover ons staan. Sluit je bij ons aan en spring op de trekker, dan gaan we samen andere gemeentes af om bij ons aan te sluiten?” Burgemeester Bronsvoort en wethouder Hoenderboom hebben de boeren uitgenodigd voor een kop koffie en een gesprek. Daar is het nog niet van gekomen daar de boeren zeggen dat zo’n gesprek toch niets uithaalt zolang Oost Gelre zich niet uitspreekt over het Haagse plan, aldus Thijs Wieggers.

Geschreven door 1Achterhoek op 2022-07-05 11:59:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.