OOST-ACHTERHOEK – Maar migratie is iets van alle tijden. Het is altijd een komen en gaan van mensen, ook in de Achterhoek. De Tachtigjarige Oorlog, naar Brazilië uit het missionaire werk van de kerk voor agrarische ontwikkeling en voedsel en er zijn nog tal van voorbeelden.
Op zaterdagochtend 16 maart vond de live radio-uitzending van Ridders van Gelre plaats vanuit ’t Brewinc in Doetinchem. Het Erfgoedcentrum organiseerde hier een gevarieerd, aanvullend programma dat door ruim veertig mensen werd bezocht.
Ridder van Gelre, René Arendsen, verwelkomde het publiek en sprak zijn waardering uit voor instanties zoals het ECAL, die archieven bewaren die van groot belang zijn voor het bestuderen van de geschiedenis. De uitzending stond dit keer in het teken van migratie en stamboomonderzoek, twee onderwerpen waarover in de archieven van het ECAL veel informatie te vinden is.
Natalya Staring en Willem Willemsen van het ECAL vertelden in hun lezing over de migratiestromen die tussen 1580 en 1940 in en uit de Achterhoek plaatsvonden. De eerste grote leegloop van de Achterhoek was gedurende de Tachtigjarige Oorlog toen mensen op de vlucht gingen voor geweld. In de 17e eeuw was armoede een aanleiding voor boerenzoons om dienst te nemen bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Maar ook rijkdom zorgde voor vertrek. Zo bezat een inwoner van Terborg plantages in Suriname. Net als bij de migratiestromen van nu, was de aanleiding voor migratie vroeger ook vaak van economische, religieuze of politieke aard.
Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-03-25 08:18:30
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.