ZELHEM – Het boerenland is nat. En dat is het eigenlijk al vanaf half oktober. Nog steeds staan er percelen landbouwgrond onder water. Slechts een enkele boer kan het land op. Hoe erg is het momenteel? “Dit heb ik in twintig jaar niet meegemaakt.”
“Oppassen dat je de voeten niet nat krijgt”, zegt akkerbouwer Bert Slöetjes, terwijl hij het land oploopt. Het is nat op zijn land: “Het is natuurlijk ontzettend bijzonder dat we al een half jaar continu regen hebben gehad. We hebben de laatste percelen wortelen niet kunnen rooien. We hebben de suikerbieten pas in januari gerooid. We hebben geen wintergranen kunnen zaaien. En eigenlijk kunnen we nu in het voorjaar geen zomergranen zaaien. Dus al met al is het best wel bijzonder.”
Volgens Slöetjes is er maar één oplossing: “Als het maar droog wordt.” Het zonnige weekeinde heeft daarbij al wel een beetje geholpen: “Ja, natuurlijk helpt dat wel. En als de wind maar naar het oosten gaat, dan kan het ook in een paar weken tijd drogen.”
Werk stapelt zich op
Het heeft nogal wat gevolgen, dat natte land, vertelt Slöetjes: “Het werk stapelt zich op. Dus we moeten in een kortere tijd alles tegelijk zaaien en poten. De zomergranen kun je eigenlijk niet meer zaaien, dat wordt te laat in de tijd. Dat laten we dus zitten. De aardappelen gaan we ook weer laat planten. En als je dan de overheidsregels er weer bij pakt, dan komen wij weer op de bekende 1 oktober, de kalenderlandbouw, dan weet je nu al dat de aardappels weer niet klaar zijn.”
Toch laat hij zich niet gek maken: “Ik ben er best wel een beetje laconiek onder. Wij beseffen, elke dag leven wij met de natuur. En wij weten gewoon dat we de natuur niet kunnen dwingen.”
Ook de melkveehouderij heeft het zwaar door de nattigheid aldus akkerbouwer Slöetjes: “Zij kunnen de mest niet op het land uitrijden. Dus moeten ze het op een andere manier afvoeren. De kosten daarvoor zijn met een factor vier gestegen. Dat kost tienduizenden euro’s extra. Als melkveehouder heb je het nu zwaar, alle tegenslag stapelt zich op.”
Even geduld
Slöetjes denkt ook, dat het best wel mee kan vallen voor de oogst: “Of je een aardappel eind april, begin mei poot, dan kun je best nog goeie opbrengsten hebben. Maar het oogstmoment wordt wel later in het jaar. Dus op zichzelf hoeft het met de opbrengst nog geen gevolgen te hebben.”
Het devies is dus: achteroverleunen en afwachten, zegt Slöetjes lachend: “Eigenlijk zit er niets anders op. Als jij beter ideeën hebt. Je moet ook aan de kwaliteit van de grond denken. Hier kun je amper rijden. En je maakt van de grond gewoon modder. Als je dat zou doen, dan groeit er van de zomer niks meer. Dus je moet nu gewoon geduld hebben, tot de grond echt opgedroogd is. En dan ga je de grond bewerken, zodat er lucht inkomt.”
Slöetjes sluit af met een aloude wijsheid: “Geduld is een schone zaak.”
Zon en wind nodig
LTO voorzitter Bert Zandman LTO Noord regio Oost valt Slöetjes bij: “Het land is gewoon nat met een hoge grondwaterstand enzo. De grond is vol. En dat moet van bovenaf opdrogen. Dus met een zonnetje en flink wat wind kan het snel gaan. Het is nu nog echt een kwestie van afwachten, niet te vroeg erop gaan. Voor de akkerbouw geldt dit, maar natuurlijk ook voor de weidegang. Gewoon je boerenverstand gebruiken. Veel percelen kunnen nu nog niet worden bewerkt. En ook veel grasland kan nog niet worden bemest. Het is niet vele later dan vorig jaar hoor, dus qua tijd valt het wel mee.”
“De ellende is begonnen afgelopen herfst. Toen was het al erg nat en konden we met moeite de oogst van het land krijgen. Maar toen hebben we wel de hele grond kapotgereden. En nabewerken lukte niet meer door de aanhoudende regen. Nu zit de grond helemaal ingeklonken en blijft het water er gewoon op staan. Kijk, we hebben gewoon vier of vijf droge dagen nodig. Maar telkens als je denkt dat het goed gaat, regent het weer.”
Geschreven door Marc Loeven, Vera Moison op 2024-04-15 16:20:28
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.