Stemmen op de brug in Dinxperlo/Süderwick: ‘Op deze plek merk je wat Europa aan vrijheid heeft gebracht’

DINXPERLO – De plek voor een Nederlands stembureau bovenop de Duits-Nederlandse grens in Dinxperlo maakt het stemmen vandaag bijzonder. De stemming verschilt beduidend met een paar honderd meter verderop in het Kulturhus. Want vanuit de Taverne op de loopbrug zie je en voel je wat Europa op deze plek in Dinxperlo heeft gebracht, verwoordt burgemeester Anton Stapelkamp het gevoel. Wat in Dinxperlo het meest leeft is de eenheid van Europa.

De Europese vrijheid wordt hier gevoeld

Met horten en stoten komen stemmers voor de Europese verkiezingen naar boven op de brug. Voordat ze hun stempas inleveren, hun paspoort laten zien en vervolgens met het gekregen stembiljet het stemhokje ingaan, gaat de blik over de Heelweg. Aan de ene kant ligt Duitsland en aan de andere kant Nederland. De plaatsen Süderwick en Dinxperlo liggen tegen elkaar. Alleen de nummerborden van de auto’s op de opritten verraden dat over de straat de officiële landsgrens loopt. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was er een fysieke grens opgetrokken van palen en prikkeldraad. Nadat Nederland een stuk van het geannexeerde Süderwick had teruggegeven en het grensverdrag tussen Nederland en Duitsland werd getekend, werden Dinxperlo en Süderwick in 1963 verlost van het prikkeldraad.

Stemmen boven de landsgrens. – Foto: Eveline Zuurbier

Goede verhoudingen met het nabije buurland

“Mensen passeren elke keer weer de grens. In het dagelijks leven bestaat de grens al heel lang niet meer. Het kan weer terugkomen als Europa uit elkaar valt. Dat besef leeft hier. Kijk naar Groot-Brittannië.” Stapelkamp is een groot deel van de dag op het stembureau. Doorlopend ontvangt hij de mensen van de pers. De locatie is vandaag de meest bijzondere van het land. Bij de stemmers die er komen klinkt enthousiasme over de verhoudingen met het buurland dat zo nabij, aan de andere kant van de stoep ligt. “Mijn overburen zijn Duitsers,” zegt Klein Entink, die een stem gaat uitbrengen. “Ik ken weliswaar niemand op de kieslijst, maar het hoort zo. En wil je meepraten, dan moet je ook stemmen. De rechtse partijen krijgen naar mij idee te veel macht in Europa. Ik ben daar bang voor.”

Samendoen soms ingewikkeld

De Taverne verbindt de zorg van woonzorghuis Dr. Jenny met die van Johanneswerk aan de overkant van de weg in Duitsland. Het was ooit bedoeld dat Nederlandse ouderen en Duitse ouderen elkaar meer zouden ontmoeten tijdens koffieochtenden of gewoon op een vrij moment. Iedereen was enthousiast, maar de kijk op zorg en hoe beide landen die hebben ingericht, lopen te veel uiteen. “Het ligt net niet centraal gelegen ten opzichte van de centra,” zegt Stapelkamp.

Het idee kwam in maart tijdens een bijeenkomst met de gemeente Bocholt naar voren. “De plek werd niet zo goed benut. In de praktijk blijkt de afstemming toch wat ingewikkelder te zijn als het aankomt op vrijwilligers. En toen borrelde dit idee op. De locatie komt nu weer in het zicht bij mensen en wie weet wat er nog van komt. Mensen vinden het leuk. Je prikkelt de nieuwsgierigheid en misschien gaan er meer mensen stemmen?”

Er was een ingang aan de Duitse zijde en een aan de Nederlandse zijde naar het stembureau. – Foto: Eveline Zuurbier

Stemmen elk op eigen grondgebied

Het is voor het eerst dat deze unieke locatie is gekozen voor een stemlokaal dat vandaag door Nederlanders wordt gebruikt en zondag -dan gaat heel Duitsland naar de stembus- dienst zal doen voor de mensen uit Süderwick. “Het stembureau zelf zit nog net op Nederlands grondgebied, dat moet nu eenmaal,” zegt Stapelkamp. Het deel van de loopbrug dat Duits is, is te smal en te klein om daar een stembureau in te richten. “De Duitsers hebben overal nagevraagd of ze een bureau in het deel van de Taverne, op ons grondgebied, mochten inrichten. Niemand weet het en de Duitser gaat voor zeker. Het stembureau komt nu ook kort bij de grens, beneden in Johanneswerk,” zegt Stapelkamp met zijn handen gebarend dat hij het ook niet weet. Elk stembureau maakt bij een verkiezing een proces-verbaal op. Met het proces-verbaal legt het stembureau verantwoording af over het verloop van de stemming en over de telling van de stemmen. “Men was hier te huiverig voor.”

Er komen twee oudere dames binnen. Ze bemanden enkele jaren geleden de koffiecorner in de Taverne en willen zien hoe het er nu enkele jaren laten uitziet. Ze zijn enigszins teleurgesteld dat deze unieke plek voor Nederland in onbruik is geraakt. Tussen de mensen ging het toch goed en waren er gezellige momenten, merken ze op. Vandaag wordt de Taverne goed gebruikt. “Iedereen moet gaan stemmen voor een sterk Europa. Rechts krijgt te veel macht. Er is genoeg oorlog, in Oekraïne en wat er is geweest.”

Nederland is het eerste land dat naar de stembus gaat voor de Europese verkiezingen. Ons land is de graadmeter voor welke richting Europa de komende vijf jaar op gaat.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-06T18:12:55+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.