Lichtenvoords centrum maakt de blits met bloemlichten

LICHTENVOORDE – Donderdagavond zijn onder grote belangstelling van ondernemers, corso-ontwerpers en tal van functionarissen van de gemeente Oost Gelre de nieuwe bloemlichten in het centrum van Lichtenvoorde officieel ontstoken. Behalve fraai en uniek voor het Lichtenvoordse centrum, vertegenwoordigen deze lichtkunstwerken ook de gemeenschapszin en daadkracht van de inwoners.

In totaal zijn 26 lantaarnpalen voorzien van gekleurde bladeren. Wanneer overdag de zon erop schijnt, zijn gekleurde bloemblaadjes op de straat te zien. En wanneer de straatlantaarns ’s avonds aangaan, zijn de bloembladeren gekleurde led-lichten. De kleuren vertegenwoordigen het logo van het Lichtenvoordse Ondernemersfonds, en daar zit ook oranje tussen. “Goed voor de sfeer aanstaande zaterdagavond wanneer Oranje in de kwartfinale speelt,” is de eerste reactie zodra de nieuwe bloemlichten aangingen.

Van idee naar realisatie verstreken vijf jaren. Vincent Lette van de gemeente Oost Gelre: “De gemeente moest er ook aan wennen iets aan de lantaarnpalen te laten bevestigen,” begint hij uit te leggen. Het ontwerp moest goed bevestigd kunnen worden, hufterproof zijn, technisch weersbestendig en duurzaam zijn. Ook mochten de uitstekende bladeren en de schaduwen het verkeer niet hinderen. Voor de kleurbestendigheid moest een geheel nieuw product worden ontwikkeld. Dat bleek een passende klus te zijn voor corso-ontwerpers en een paar fijn-bouwers van corsogroep Veur Mekare.

'Feestelijke gebeurtenis heeft een tintje nodig'

Het idee en de plannen begonnen bij Natasja Scharenborg, Anja Onstenk, Rick Luttikhold (ook ontwerper van het corsokunstwerk in de corsotuin) en Jordi Mellink. “Het maken van het prototype heeft heel veel tijd en doorzettingsvermogen gekost,” liet wethouder Jos Hoenderboom weten en zei: “Deze feestelijke gebeurtenis heeft een tintje nodig.” Hij doelde op het centrumbeleid en de toekomstplannen voor Lichtenvoorde in ‘Geef Lichtenvoorde Kleur’. “In Lichtenvoorde zetten we samen de schouders eronder. In deze plaats ontstaan heel veel burgerinitiatieven. Lichtenvoorde staat erom bekend. Lokale ideeën komen van onderop; de gemeente hoeft er niet achteraan.”

De led-verlichting heeft het kleurenpalet van het logo van het Ondernemersfonds Lichtenvoorde. – Foto: Eveline Zuurbier

De wethouder schetste zijn bevindingen met zijn dagelijkse route van Zieuwent naar zijn werk in het centrum van Lichtenvoorde. “Eerst zie ik de 13 letters van de landmark en aan de andere kant van de weg binnenkort de corsobouwlocatie. Vervolgens de corsotuin en de bloeiende bloembakken. Lichtenvoorde gaat heel mooi worden.”

Nieuwmarkt fase 3 kan van start gaan

En dat wordt het zeker, zegt Benno Voorhuis, voorzitter van het Ondernemersfonds Lichtenvoorde. “We zien dat onze ideeën gekopieerd worden in andere centra, wat onze trots doet groeien.” Ook roemde Voorhuis de sterke onderlinge samenwerking en die met de corsomensen. “We zijn samen creatief en vindingrijk.” Onlangs hebben ondernemers en gemeente Oost Gelre een centrummanager aangesteld die zich onder meer bezighoudt met nieuwe ondernemers naar Lichtenvoorde trekken. Het doel is een aanlokkelijker centrum creëren zodat mensen in Lichtenvoorde fijn kunnen wonen en werken.

Er was gisteravond ook een nieuwtje te melden. Na 15 jaar Nieuwmarkt, kan de ontwikkeling van fase 3 met een aangepast plan de Nieuwmarkt afgerond worden. In de loop van de volgende week wordt hierover meer bekend gemaakt.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-07-05T14:16:25+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.