Achterhoekse gemeenten willen snel 1700 asielzoekers opvangen

WINTERSWIJK – De Achterhoek wil zo snel als mogelijk bijna 1700 asielzoekers gaan opvangen. Ze vinden dat de opvang van vluchtelingen niet aan enkele gemeenten kan worden overgelaten, maar dat alle gemeenten hun deel op zich moeten nemen. Naast asielzoekers wil de regio ook ruim 2300 Oekraïense ontheemden opvangen en jaarlijks ruim 600 statushouders een onderdak bieden.

De Achterhoekse gemeenten denken voor het eind van volgend jaar 1511 opvangplekken voor vluchtelingen te kunnen realiseren. “We willen graag solidariteit tonen aan Ter Apel waar het elke keer nog overvol is”, zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk.

Hij is namens de Achterhoekse burgemeesters voorzitter van de Regionale Tafel Asiel en Migratie, waaraan de plannen voor opvang worden besproken. “We moeten gewoon plekken realiseren in Nederland en we denken dat de Achterhoek daar heel geschikt voor is”, aldus Bengevoord.

Kijk hieronder naar het aantal opvangplekken voor asielzoekers dat de Achterhoek per gemeente wil realiseren

Opvangplekken asielzoekers per gemeente in de Achterhoek – Foto: Omroep Gelderland

Grote opvanglocatie in West-Achterhoek

Naast kleine en middelgrote opvanglocaties die de verschillende gemeenten willen realiseren, moet er minimaal één grote opvanglocatie in het westen van de Achterhoek komen. Dit wordt een permanente opvanglocatie die niet na een paar jaar weer wordt gesloten. De gemeente Oude IJsselstreek zal daartoe het initiatief nemen.

“Ze zijn druk bezig om deze plannen uit te werken”, zegt Bengevoord. Waar deze opvanglocatie precies moet komen is vooralsnog niet bekend. Winterswijk kent al een groot azc waarin 400 asielzoekers worden opgevangen. Een soortgelijke opvanglocatie is ook gewenst in de West-Achterhoek vinden de gemeenten.

Verder sluit Bengevoord een crisisnoodopvanglocatie in de Achterhoek, zoals eerder in Doetinchem, niet uit als de aantallen asielzoekers snel oplopen. “Met deze plannen willen we voorkomen dat we een scenario krijgen dat we asielzoekers onder moeten gaan brengen in bijvoorbeeld sporthallen”, zegt Bengevoord.

'Zorg voor voldoende draagvlak'

Ondanks dat het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil intrekken, houden de Achterhoekse gemeenten vast aan de aantallen asielzoekers die ze per gemeente moeten opvangen. Ook andere gemeenten binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland nemen die verantwoordelijkheid.

“In de huidige situatie is het onze plicht om asielzoekers op te vangen”, zegt kersverse Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. “Als gemeentes in vrijwilligheid er voor kiezen om samen te werken en te zorgen voor asielopvang binnen de Achterhoek dragen zij bij om te voldoen aan deze verplichting. Belangrijk is wel dat inwoners hier goed bij betrokken worden en dat er voldoende draagvlak is.”

Verder geeft Faber aan dat zij zich ondertussen zal inzetten om de stroom van asielzoekers maximaal te verlagen. “Het aantal mensen dat naar Nederland komt is nu simpelweg te hoog”, zegt Faber. “Daarbij zal ik een streng en rechtvaardig asielbeleid voeren en mij tegelijkertijd inzetten voor fatsoenlijke opvang voor mensen die al in Nederland zijn.”

Genoeg plekken voor Oekraïners

Naast de opvang van asielzoekers hebben de Achterhoekse gemeenten onderling ook afspraken gemaakt over de opvang van Oekraïense ontheemden en statushouders. “Op dit moment hebben we overal in de Achterhoek nog genoeg plekken beschikbaar voor Oekraïense ontheemden”, zegt Bengevoord.

De gemeenten willen daarom voorlopig geen nieuwe locaties openen die leeg komen te staan en verwachten van het Rijk dat de taakstelling op tijd wordt bijgesteld als er minder plekken nodig zijn.

Uitdaging voor statushouders

Om jaarlijks 600 statushouders, asielzoekers die in Nederland mogen blijven, te huisvesten ziet de Achterhoek nog wel een uitdaging. Zo kent de Achterhoek een lager percentage sociale huurwoningen en komen gezinswoningen van enig formaat maar moeilijk beschikbaar.

“Gelukkig hebben alle gemeenten veel bouwplannen, vooral ook sociale huurwoningen”, zegt Bengevoord. “Daar ligt echt wel een uitdaging, maar ook hier helpen gemeenten elkaar en zien we de solidariteit van de Achterhoek.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-07-05T10:50:35+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.