MARIENVELDE – De regen valt met bakken naar beneden als koning Willem-Alexander voor de BMV de auto uitstapt. Hij schudt de eerste handen van Mariënvelders, groet de pers en gaat naar binnen. Daar ontmoet hij de mensen die vrijwillig bouwden aan de BMV, de mensen die zelf -dus buiten de gemeente om- de zorgcorporatie coördineren, ouderen van de dagbesteding, appeltaartbaksters en de plaatselijke volleybalsters. Weer eenmaal buiten loopt de koning over het duurzaam ingerichte dorpsplein naar de tegenoverliggende school. Daar praatte Willem-Alexander kortstondig met leerlingen van de Theresiaschool die hun schoolplein naar eigen ideeën sportief en duurzaam hebben ingericht.
De koning moet het opgevallen zijn. Vlak voor het kombord ‘Mariënvelde’ prijkt de mededeling aan elke voorbijganger: ‘Mariënvelde winnaar van de dorpsinnovatieprijs 2023’. En wie vandaag ook het dorp van 900 inwoners in Oost Gelre bezocht zou direct de wapperende Nederlandse vlaggen met oranje wimpel zijn opgevallen. Een stuk verderop staan langs strak geknipte heggetjes en de keurig geharkte borders rond de BMV de Mariënvelders te wachten onder paraplu’s.
Enkele weken van te voren is er een nieuwsbrief het dorp rondgegaan met de oproep het dorpsplein en de BMV spic en span te maken voor als de koning komt. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Mariënvelders zijn apetrots dat nu ook de koning hun dorp heeft uitgekozen om te zien wat ze met elkaar voor mekaar hebben gekregen. “Dit is zo bijzonder voor ons. Dit maken we nooit meer mee”, aldus veel Mariënvelders. Burgemeester Annette Bronsvoort en de commissaris van de koning van Gelderland Henri Lenferink vergezelden woensdagmiddag de koning.
Er gingen delegaties van heel veel gemeenten in Nederland de koning voor. De vraag waarop zij allemaal antwoord willen hebben is, niet wat er allemaal tot stand is gekomen, maar hoe ze dat in Mariënvelde hebben gedaan. In september zal er opnieuw een delegatie komen. Dit keer uit Zweden. De Zweden zijn bekend om hun kulturhusen in hun dunbevolkte land, maar zij willen hier zien hoe in Mariënvelde door de realisatie van de BMV en de zorg en het welzijn van hun inwoners zelf regelt, de leefbaarheid met sprongen vooruit is gegaan. Het dorp heeft erdoor een biljart- en een carnavalsvereniging gekregen, een kledingruilshop en wie weet zal er na vandaag ook een oranjevereniging worden opgericht?
Koning Willem-Alexander bezocht vandaag (23 april) de winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2023 en dát was Mariënvelde. De prijs is toegekend voor de ontwikkelingen in het dorp; de bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), de oprichting van Zorgcorporatie Mariënvelde en de vernieuwing van het dorpshart en het schoolplein.
Praten met de bestuurders en vertegenwoordigers
“De kerk is wel het centrum van Mariënvelde, begint Koning Willem-Alexander het gesprek in de BMV met André Bokkers, de voorzitter van de kleine kernen in Oost Gelre. Bokkers geeft een stuk van de mentaliteit van de Mariënvelders prijs over hoe een sportzaaltje een brede maatschappelijke voorziening werd, waar sport en voorzieningen in harmonie met de lokale horeca en mét hulp van vrijwilligers voor een enorme boost hebben gezorgd voor de leefbaarheid. Wat volgde is de aanpak van het plein rond de kerk en de BMV. Dat was een kale parkeerplaats, maar nu is er groen, openbare bankjes en geschikt gemaakt voor extra gezelligheid bij de jaarlijkse kermis bijvoorbeeld.
Secretaris van de BMV Edith Bokkers-Heutink beaamt dat als ze de koning vertelt: “Iedereen heeft hier over ‘onze BMV’. Het budget van de gemeente was te weinig, maar met vrijwilligers en de plaatselijke aannemer die op de zaterdagen vrijwillig meehielp de bouw ervan te realiseren, is het allemaal gelukt. De vrijwilligers hebben er veel voor over gehad, want zij zegden hun eigen bezigheden op om op de zaterdagen te komen helpen. Stagiaires vonden ons.”
Theo Donderwinkel van het stichtingsbestuur: “In beginsel stellen we: ‘wat kan de BMV voor de mensen in Mariënvelde betekenen en de zorgcorporatie. En je ziet dat er in afgelopen jaren nieuwe verenigingen zijn ontstaan.”
“Is de zorgcorporatie als mogelijkheid ontstaan door de decentralisatie van de zorg (Wmo en jeugdzorg)”, wil de koning weten. Ellen Penterman van de zorgcorporatie antwoordt: “De decentralisatie speelde niet de hoofdrol, het ging hier heel erg over de leefbaarheid.” Er zijn sinds de opening in 2016 van de BMV inloopvoorzieningen en dagbestedingen van de grond gekomen. De huisarts houdt er een dagdeel praktijk en Mariënvelde heeft van het ministerie van VWS geld gekregen voor het inrichten van preventieve zorg. Dit doet ze samen met zorgverzekeraar Menzis. “We gaan uit van wederzijds vertrouwen met wie hier komt en doet. Iedereen is van toegevoegde waarde.”
De koning: “Hoe kijken andere dorpen tegen wat Mariënvelde heeft aan? Die hebben misschien niet de vrijwilligers om zoiets tot stand te brengen.” Vincent Lette, initiatiefbegeleider bij de gemeente Oost Gelre en betrokken bij de BMV en de inrichting van het vernieuwde dorpsplein: “Vele avonden ben ik hier voor overleggen geweest en je krijgt hier zoveel energie van en dát neem je mee. Én wij, Oost Gelre leert hier van.”
Ik heb het meegemaakt, dit dorp was sterven na dood. Alles ging weg of vertrok. En ik ben zo dankbaar dat we hier nu zijn
Daarna ging Willem-Alexander met de Mariënvelders in gesprek. In de keuken van de sport- en ontmoetingskantine met de vrijwilligsters die appeltaart bakken voor de inloop. Met darters, poolers en de ouderen die voor een spelletje of een praatje er steevast wekelijks zijn. Een van hen is Jan Heutink met Tölder als bijnaam in het dorp. Hij staat op en spreekt waardering uit voor het koninklijke gezin en zegt dat hij meeleeft met Amalia. En zegt vervolgens: “Ik heb het meegemaakt, dit dorp was sterven na dood. Alles ging weg of vertrok. En ik ben zo dankbaar dat we hier nu zijn.”
Kinderen, ouderen, sporters, leerlingen
Vervolgens bekeek de koning het sporthaldeel waar hij met de mensen van de ouderengym en van het koersbal een korte ontmoeting had. Op de bovenverdieping had hij een gesprek met de mensen met een beperking die de dagbesteding bezoeken en daar ook aan zelf met eigen initiatieven bijdragen, zoals het Shop voor Nop-initiatief. Intussen maakt een dikke rij Mariënvelders buiten hun opwachting. Het regent hagelstenen, maar niemand deinst daar voor terug. Eenmaal opgeklaard bezoekt hij als laatste de initiatiefnemers van de mozaïekbank op het dorpsplein en de school waar leerlingen de koning hun verhaal willen vertellen. Hij bevraagt ze over hun ideeën voor een fijn schoolplein om op te spelen. Het gaat over bewegen en het vergroenen van het plein.
Toen de koning aan onze tafel kwam zitten, dacht ik: dit is m’n kans en dat heb ik gedurfd. Ik ben een blij mens
Het is bijna 15.00 uur als de koning zijn dienstauto instapt en weer richting Den Haag terugrijdt. Koningsdag in Mariënvelde lijkt eerder voorbij zijn te gaan dan de echte Koningsdag op 27 april. In de BMV wordt nog nagepraat en heerst er vooral trots dat ze met de koning hebben gesproken of een hand hebben kunnen geven. “Dat heb ik toch nooit kunnen dromen”, zegt Jan Heutink. “Toen de koning aan onze tafel kwam zitten, dacht ik: dit is m’n kans en dat heb ik gedurfd. Ik ben een blij mens.”
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-24 21:17:33
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.