Ontslagen wethouders toch weer terug: ‘Heel instabiel’

BORCULO – Drie wethouders werden ontslagen uit het college van Berkelland na een motie van wantrouwen, maar dat besluit werd teruggedraaid. Inmiddels zitten ze weer op hun oude plek. En dat is best opmerkelijk, volgens politicoloog Peter van der Heiden. “Het klinkt heel instabiel.”

Wethouders Gerjan Teselink (links) Arjan van Gijssel (tweede van links) en Betsy Wormgoor (tweede van rechts) zijn herbenoemd.
Wethouders Gerjan Teselink (links) Arjan van Gijssel (tweede van links) en Betsy Wormgoor (tweede van rechts) zijn herbenoemd. – Foto: Gemeente Berkelland

Dat wethouders kort na hun ontslag terug mogen keren, is volgens politicoloog Peter van der Heiden een ‘heel nieuw politiek fenomeen’. Dat heeft hij ‘nog nooit meegemaakt’.

Grensoverschrijdend gedrag

Het conflict rond de wethouders ontstond een maand geleden. Tijdens een raadsvergadering gingen aanwezigen staan, uit protest tegen grensoverschrijdend gedrag. Ze zeiden ’te gaan staan voor de organisatie’. Aan de actie namen raadsleden deel, maar ook drie wethouders.

Dit werd door anderen gezien als persoonlijke aanval op oud-wethouder Han Boer (D66), inmiddels raadslid. De fracties van BBB, OBL en Gemeente Belangen dienden tegen de drie wethouders een motie van wantrouwen in, die door een raadsmeerderheid werd aangenomen.

Het vertrouwen in het college van Berkelland was weg bij verschillende partijen. De wethouders Betsy Wormgoor (PvdA), Gerjan Teselink (VVD) en Arjen van Gijssel (CDA) werden ontslagen en de coalitie viel.

Twee weken later bleken de politieke verhoudingen inmiddels anders te liggen. Met een nieuwe motie werd het ontslag teruggedraaid. Daarom keren de wethouders, ondanks hun eerdere ontslag, weer terug op hun oude plek.

'Pleister op een open wond'

“Politiek valt en staat met de vertrouwensregel”, vindt de politicoloog. “Het is heel raar dat die wethouders ook terugkomen. Het klinkt heel instabiel.”

Volgens Van der Heiden klinkt de terugkeer van de wethouders ‘als een pleister die op een bestaande wond wordt geplakt omdat er nog steeds een gevoel van wantrouwen heerst binnen het college’. Maar daar denkt GroenLinks anders over. De partij heeft er vertrouwen in dat het bestuur weer zal stabiliseren. “We plakken geen pleister”, zegt fractievoorzitter Andra Weg. Volgens haar is er na alle commotie een nieuwe start gemaakt. “De terugkeer van de wethouders is een eerste stap, we gaan er nu onze schouders onder zetten.”

Rimpels in het water

Van der Heiden vraagt zich verder af of de wethouders zich ook fijn voelen bij hun terugkeer. “Ik zou er als wethouder wel drie keer over nadenken”, zegt Van der Heiden. “Er verandert zo inhoudelijk niets maar het creëert wel interne paniek.”

Na deze ontwikkelingen vindt de raad van de gemeente Berkelland het noodzakelijk dat de nadelige gevolgen direct teruggedraaid worden. Zo is besloten er een externe begeleider bij te halen om de problemen aan te pakken. Zo zal gewerkt moeten worden aan herstel van vertrouwen om de samenwerking met raad en college te herstellen.

Aanvullend onderzoek

William Geerdink van de BBB Berkelland vindt dat niet ver genoeg gaan. Hij wil dat er een nieuw onderzoek komt naar de voorgeschiedenis van de affaire. “Zoals het de afgelopen veertien jaar gegaan is, is niet goed. Daar zullen misschien nog wat zaken voor moeten veranderen. Mocht er wel actie zijn ondernomen, dan is het de vraag of dat wel goed naar buiten is gecommuniceerd”, aldus de BBB.

Volgens Geerdink is het rapport over grensoverschrijdend gedrag niet op de goede manier tot stand gekomen en wordt raadslid Boer door alle commotie aan de schandpaal genageld. Hij wil ook weten wie het rapport heeft laten uitlekken. Herstel van het vertrouwen is volgens hem alleen mogelijk ‘wanneer iedereen zijn oren en ogen dezelfde kant op heeft staan’ en de communicatie verbetert.

Geschreven door Luuk Gelderman


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.