Twee keer prikken voor blauwtong mogelijk de oplossing

AALTEN – Dieren die vatbaar zijn voor het blauwtongvirus zouden twee keer ingeënt moeten worden tegen de ziekte. Dat bepleit onderzoeker Piet van Rijn van de universiteit in Wageningen.

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie – Foto: 1Achterhoek

Met twee entingen zouden de dieren beter en langer beschermd zijn. De tweede prik moet dan vier tot vijf weken na de eerste worden gegeven.

Koeien en schapen

Vooral schapen maar ook geiten, koeien en alpaca’s zijn gevoelig voor het virus. Koeien worden er niet erg ziek van. Maar het kan verstandig zijn ze toch te enten, zodat het virus minder snel verspreidt. Het virus wordt verspreid door kleine steekvliegjes, knutten. Deze vliegjes prikken besmette koeien en pikken zo het virus mee. Zij dragen het virus vervolgens over naar andere dieren.

Als dieren blauwtong hebben krijgen ze een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen. Ze kunnen uiteindelijk doodgaan. Mensen kunnen het virus voor zover bekend niet krijgen.

Aalten zwaar getroffen

In Gelderland is met name Aalten zwaar getroffen door blauwtong. Inmiddels zijn daar 46 getroffen plekken bekend, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Anderhalve week geleden waren dat nog 34 gevallen. Ook in de volgende Gelderse plaatsen lijden dieren aan blauwtong:

Eibergen, 17 gevallen

Sinderen, 16 gevallen

Lunteren, 16 gevallen

Meddo, 14 gevallen

Ruurlo, 11 gevallen

Groesbeek, 10 gevallen

Ederveen, 10 gevallen

Woold, 10 gevallen

Zieuwent, 10 gevallen

In heel Nederland gaat het nu om 3800 besmette locaties. Op 5 augustus waren dat nog 1722 plekken. Een maand geleden was het virus op bijna honderd plekken vastgesteld.

'Veel agressiever'

Veel dieren zijn vorig jaar ingeënt. Die methode achter de vaccins stamt nog uit 2008. Dat de vaccins nu misschien minder beschermen dan toen, komt waarschijnlijk doordat de virusvariant nu ‘veel agressiever’ is, aldus Van Rijn. Een vaccin tegen de huidige variant is pas sinds april beschikbaar.

Geschreven door Robin Hazeleger – Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.