ZIEUWENT – Burgemeester Bronsvoort was zelf met de fiets naar Zieuwent over de kerkenpaden gekomen. In het dorpscafé en restaurant Het Witte Paard reikte ze twee koninklijke onderscheidingen uit aan Anton Stortelder (74) en Gerard Molleman (70). Beide mannen zijn de grondleggers van de kerkenpaden in het landschap van Zieuwent. Die waren na de ruilverkaveling verdwenen.
Burgemeester Bronsvoort in het midden met op de foto links Gerard Molleman en rechts Anton Stortelder. – Foto: Eveline Zuurbier
Dit gebeurde vandaag tijdens een feestelijke contactdag bij Het Witte Paard aan de Dorpsstraat. “Er gaat heel veel werk in zitten; respect voor de vrijwilligers die de paden en de randen van het landschap onderhouden. Veel mensen fietsen over deze paden. Een diepe buiging voor u allemaal,” begon burgemeester Annette Bronsvoort haar toespraak. Beide heren werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Gouden idee
Bronsvoort noemde het initiatief “een gouden idee” om verschillende zaken samen te laten komen op de kerkenpaden. “Hoewel alles begon met een trieste aanleiding – een meisje kwam om bij een aanrijding met een auto – heeft de uitvoering van het idee veel doorzettingsvermogen gevergd. Het recht van overpad bespreken met de landeigenaren, naar Den Haag gaan, en uiteindelijk is de medewerking er gekomen,” sprak de burgemeester.
Liefde voor het landschap geleerd van onze vaders
Gerard Molleman had nooit kunnen bedenken dat het initiatief zoveel impact zou hebben, reageert hij. De oud-huisarts van Zieuwent heeft als medeoprichter, penningmeester en secretaris van de opgerichte stichting ‘Kerkepaden’ veel werk gestoken in het creëren van veilige fiets- en wandelroutes rondom Zieuwent. Er is een totaal fietspadennetwerk van 11 kilometer ontstaan, dat is aangesloten bij Achterhoek Toerisme. Samen met Anton Stortelder heeft hij een boek over dit project geschreven. “Ons boek hebben we opgedragen aan onze vaders. Vaders die ons de liefde voor het landschap bijbrachten. Ik zie mijn vader nog bij het Hemmele staan. Er kwam een ree langs en aan de andere kant een fazant,” vertelt Molleman.
Met Pieter van Vollenhove
Anton Stortelder is ecoloog en zet zich in voor projecten die te maken hebben met natuur, landschap en agrarisch natuurbeheer. Hij schreef samen met Pieter van Vollenhove het boek ‘Natuur in de buurt’, dat gaat over de bescherming van kleine natuurgebieden zoals de Grolse Weide en het Wentholtpark in Lichtenvoorde. Stortelder herinnert zich nog goed het moment van de boekpresentatie in het Boothuis bij Villa Welgelegen. “Hij kwam omringd door een absurd aantal beveiligers en kon mijn naam niet onthouden. Maar dat iemand van de Kroon aanwezig was, maakte ons toch wel trots,” reageert Stortelder.
Natuurbehoud en cultuurlandschap
Anton Stortelder heeft veel bijgedragen aan het in ere herstellen van het Achterhoekse cultuurlandschap. Daarnaast was hij 25 jaar lang bestuurslid van de Raad van Advies van het Staringinstituut. Hij heeft over veel onderwerpen meegedacht en was betrokken bij de uitvoering van diverse projecten met telkens als doel het natuurbehoud in de Achterhoek. Ook was hij medeauteur van het boek ‘Binnendoor en Buitenom’.
Huntington en hospice
Gerard Molleman werd zaterdagavond gewaardeerd om zijn betrokkenheid bij de Stichting Huntington Oost Achterhoek. Hij heeft geld geworven voor wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van kennis over de ziekte. Een van zijn verdiensten is dat hij zorgorganisaties en thuiszorg met elkaar in contact heeft gebracht om zorgmedewerkers te trainen in de omgang en begeleiding van mensen met de ziekte. Verder is de heer Molleman vrijwillig bestuurslid bij hospicegroep De Lelie en lid van de klachtencommissie van het Slingeland Ziekenhuis.
“Beide heren betekenen veel voor Zieuwent en de Achterhoek.” Er klonk tafelgeroffel toen burgemeester Bronsvoort overging tot het opspelden van de oranje lintjes. Het feestje rond de contactdag ging daarna nog even door.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.