GROENLO – Als wethouder Ellen Dusseldorp zondagmiddag het pop-up museum in het momenteel leegstaande Grolse stadhuis geopend verklaard zegt ze “Wat gaaf dat we hier gewoon tussen kunstwerken van Jan Cremer staan” en “dat we dit, een kunstenaar met zo’n grote naam, in Groenlo kunnen hebben.”
Een van de ruimtes in het stadhuis in Groenlo waar het werk van Jan Cremer is te zien. – Foto: Eveline Zuurbier
Zoeken naar nieuwe invullingen stadhuis
Het initiatief is van de stichtingen Kunst in ‘t Koetshuys (KIK) en Mozaïek. Zij kwamen op het idee om het leegstaande stadhuis te benutten. De Oost Gelrese gemeenteraad behandelt deze maand een voorstel tot een grootscheepse verbouwing zodat het totale pand van de gemeente Oost Gelre geschikt wordt gemaakt voor de verhuur. Het stadhuis staat sinds 2022 leeg, nadat de gezamenlijke sociale dienst van de Achterhoek bij Fijnder is ingetrokken. Het is de bedoeling dat het stadhuis straks wordt gebruikt als verlengstuk van het tegenoverliggende Nationale Museum Tachtigjarige Oorlog in de oude Calixtus, met onder andere winkelruimte en ticketverkoop. De trouwzaal komt te vervallen en wordt ingericht als een van de toonzalen van het museum, dat jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers moet gaan trekken. Oost Gelre wil voor 3,4 miljoen euro het pand renoveren, het daarbij duurzaam en energiezuinig maken en een extra ingang creëren zodat het aan meerdere partijen verhuurd kan worden. De trouwzaal komt te vervallen. De raadszaal blijft in gebruik, al is dat standpunt voor een aantal politieke partijen niet langer heilig.
Maar zover is het nog niet. Bezoekers kunnen de komende periode het pop-up Museum Stadhuis Groenlo vanaf vandaag, maandag 2 september tot en met de maand oktober bezoeken (van ma t/m za van 10:00 tot 16:00 uur.)De entree gaat nog via de VVV aan de Kevelderstraat.
Eerbetoon aan Jan Cremer
Het mag een bijzondere expositie heten die samengesteld is met grafiek van de onlangs (19juni 20224) overleden Jan Cremer waarmee Groenlo de afgelopen jaren een speciale band heeft opgebouwd. Een eerbetoon aan één van de meest markante kunstenaars van Nederland.
Jan Cremers overgrootvader woonde in Groenlo. Cremer refereerde daaraan in een brief aan burgemeester Bronsvoort en kort daarna ontstond een bijzondere band met de vestingstad. Zo exposeerde hij in 2021 in Galerie KiK. Jan Cremer was een toonaangevende vernieuwende kunstenaar sinds hij in 1964 het boek ‘Ik Jan Cremer ’publiceerde. Een ‘onvergetelijke bestseller ’zoals hij zelf op de cover zette van de eerste uitgave, die in no time over de toonbank vloog. De rest is historie. Het boek verscheen in vele talen en ging tientallen keren in herdruk. Daarnaast maakte Jan Cremer een grote collectie schilderijen en grafiek. Het pop-up museum exposeert de Europa-collectie aangezien 2024 tot Europa-jaar is uitgeroepen. Alle werken van Jan Cremer zijn tevens voor de verkoop.
De expositie van Cremers Europa werken wordt completer gemaakt met visuele en audio-visuele werken van twee jonge, inmiddels toonaangevende kunstenaars; Nemo Vos en Kamiel Rongen. Onder de titelnaam Stroomopwaarts komen alle werken bij elkaar, legt Peter Konings van KIK nader uit. “De titel betekent zoals dat je tegen de stroom in van een rivier van alles tegenkomt. Stroomafwaarts zie je in de hoeken alleen maar dooie vissen.”
Nemo Vos
Daarnaast zal er een VR-experience te zien zijn van Nemo Vos (31). Deze Utrechtse kunstenaar creëert virtual reality ervaringen die het best te omschrijven zijn als een droomvlucht voor volwassenen. Zijn kunst neemt je mee op een magisch realistische reis waarin je nooit precies weet wat er achter de volgende hoek op je wacht. Voor zijn nieuwste virtual reality ervaring 8 Miljard Ikken (op de wereld) werkte hij samen met Spinvis die al het sound design creëerde en kunstenares Doris Konings (31) die in Groenlo werd geboren. 8 Miljard Ikken ging in januari 2024 in wereldpremière op het IFFR Filmfestival in Rotterdam waarna het een enorme bekendheid over de hele wereld kreeg. De VR film is het komende najaar te zien op filmfestivals in Frankfurt, Bolton, Bali en Taiwan.
Kamiel Rongen
Ook is de Amsterdamse visuele kunstenaar Kamiel Rongen te zien. Hij staat bekend om zijn videoserie ‘Waterballet’, waarin hij met verf, olie en een (omgekeerde) vissenkom de vreemdste buitenaardse onderwaterwerelden maakt. Kamiel Rongen componeert zelf de muziek bij zijn kunstwerken. De luisteraar wordt ondergedompeld in een abstract, audiovisueel landschap, een bijzondere ervaring met een hypnotiserend karakter. Kamiel Rongen heeft bekendheid gekregen met onder andere video’s voor Brian Eno en Kia Motors Korea en zijn live performances in Mediamatic, De Kleine Komedie en Galerie Kik.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.