Meer anonieme tips over drugslabs in Gelderland

HOEVELAKEN – Meld Misdaad Anoniem ontving in de eerste acht maanden van dit jaar een recordaantal tips over de productie van synthetische drugs. Ook in Gelderland is het aantal anonieme meldingen gestegen, zegt een woordvoerder.

Het drugslab zoals het in Laren werd aangetroffen.
Het drugslab zoals het in Laren werd aangetroffen. – Foto: Omroep Gelderland

Tot op heden kwamen er 38 tips binnen over mogelijke drugslabs in onze provincie. In 2023 waren er in dezelfde periode 33 meldingen, in 2022 25 en in 2021 24. Het eerste coronajaar 2020 was volgens de woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem vergelijkbaar met dit jaar. Toen kwamen er in de eerste acht maanden 39 tips binnen.

Volgens het meldpunt kwamen vooral in de maanden na de dodelijke explosie in Rotterdam-Zuid begin dit jaar meer meldingen binnen over de productie van synthetische drugs in Nederland. In totaal droeg Meld Misdaad Anoniem 306 concrete meldingen over aan de politie. In dezelfde periode vorig jaar ging het landelijk gezien om 262 tips. De ontploffing in de flat in Rotterdam kostte aan drie mensen het leven en werd mogelijk veroorzaakt door een drugslab.

Drugslab in koeienstal

Onlangs werd in het buitengebied van het Achterhoekse Laren nog een MDMA-lab opgerold. In een voormalige koeienstal bij een boerderij werd de synthetische drug geproduceerd. Buren reageerden verrast: “Het betreft een jong gezin. Ik ken ze niet, maar ze oogden vriendelijk”, klonk het.

In Laren stuitte de politie per toeval op een lab. Eerder dit jaar kwam de politie wel een lab in Nijmegen op het spoor dankzij een anonieme tip. Daar werd op 24 mei een drugslab aangetroffen in een woning aan de Tolhuis.

'Het zijn nietsontziende criminelen'

Meld Misdaad Anoniem roept op om verdachte situaties te blijven melden. “Het zijn nietsontziende criminelen die enkel denken aan het verdienen van geld en geen rekening houden met mens en milieu. Intimidatie en geweld worden niet geschuwd. Daarom is het ook bij twijfel belangrijk om signalen te delen. Anonieme tips worden eerst onderzocht, pas daarna gaat de politie eventueel over tot actie.”

Inmiddels ziet het meldpunt dat de aanpak van synthetische drugs ook in veel gemeenten prioriteit heeft. Zo loopt in Arnhem een campagne die zich richt op de aanpak van de productie van synthetische drugs en hennep in woonwijken en op bedrijventerreinen.

Geschreven door Alexander Liethof


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.