Zo hoog is de boete als je in Duitsland je paspoort niet bij je hebt

KRANENBURG – De Duitse grenscontroles hebben op de eerste dag niet voor extra files aan de Gelderse grens gezorgd. De Duitsers controleren sinds maandag een half jaar lang langs de grens om illegale migranten en terroristen te weren.

De Duitse Federale politie voert controles uit bij grensovergangen.
De Duitse Federale politie voert controles uit bij grensovergangen. – Foto: ANP

“We zijn vandaag (maandag, red.) daadwerkelijk met meerdere politiewagens onderweg geweest. Op de Autobahn, op de regionale wegen, op de trein. We controleren daar op het verkeer dat vanuit Nederland Duitsland in reist”, vertelt Uwe Esselborn van de Duitse Bundespolizei. “Er is hier zeker 300 kilometer grens en daar controleren wij tot zo’n 30 kilometer van de grens.”

Vliegende controles

“We merken momenteel met mobiele grenscontroles, zodat we een zo groot mogelijk gebied kunnen bestrijken. Daar zijn we dan op verschillende plaatsen en controleren we de voertuigen”, gaat de Duitse politiewoordvoerder verder.

Tot problemen heeft dat volgens hem nog niet geleid: “De mensen zijn natuurlijk aangehouden of ze hun paspoort of identiteitsbewijs bij zich hebben. Maar ik heb nog niet gehoord dat er problemen zijn geweest.” In de ochtendspits zijn er maandag dan ook geen files geweest bij de Gelderse grens met Duitsland.

Nog even wennen

Voor sommige Gelderlanders die in de buurt van de grens met Duitsland wonen, of er werken, is het nog wel even wennen dat ze een paspoort of identiteitsbewijs bij zich moeten hebben. Bij een groot tankstation bij het Duitse Kranenburg, waar veel mensen uit de regio Nijmegen goedkoop tanken, is dat wel te merken.

Een Nederlandse vrouw moet ook toegeven dat ze geen paspoort bij zich heeft, omdat ze dat niet gewend is: “Ik woon in Nijmegen, dus ik tank hier regelmatig.” De man op de bijrijdersstoel naast haar heeft overigens wel een identiteitsbewijs bij zich.

Twee mannen die samen in een auto net getankt hebben, toveren allebei direct een paspoort uit hun zak, als ze er naar gevraagd worden door onze verslaggever. Zij hebben hem speciaal meegenomen: “Uit een lade onder het stof vandaan gehaald”, klinkt het.

Hoe hoog is de boete?

Uwe Esselborn erkent het probleem dat sommigen uit de grensstreek hun paspoort vaak niet bij zich hebben: “Ja, dat komt natuurlijk ook voor. Maar de grensforenzen die we hier ook hebben, die wijzen we erop dat ze dat bij zich moeten hebben, en dan is het ook prima. Als je geen paspoort bij je hebt, kun je een bekeuring krijgen, maar dat beslissen de agenten ter plaatse.”

De boete in Duitsland is overigens voor Nederlandse begrippen relatief laag. Esselborn legt uit: “Het is 30 euro als je je paspoort of identiteitsbewijs expres vergeet. Als je het vergeten bent, is het 15 euro.”

Zoveel tabak en drank mag je meenemen vanuit Duitsland

Veel Gelderlanders gaan geregeld naar Duitsland om boodschappen te doen omdat dat doorgaans goedkoper is dan in Nederland. Er gelden maxima van wat je mee naar Nederland mag nemen, maar daar wordt over het algemeen niet op gecontroleerd aan de grens.

Nu loop je wél de kans dat een politieagent bij de grens even in je kofferbak wil kijken, en is het dus zeker raadzaam je aan de maximale hoeveelheden te houden.

De belastingdienst heeft een overzicht op zijn site staan van de hoeveelheden die toegestaan zijn. “Vanuit een EU-land mag u 800 sigaretten (4 sloffen) belastingvrij meenemen, én 200 sigaren, én 1 kilo tabak, én 400 cigarillo’s (kleine sigaartjes van maximaal 3 gram).”

En voor alcoholhoudende drank geldt dat je maximaal 110 liter bier, 90 liter wijn, 20 liter lichte likeur zoals sherry of port, en 10 liter sterke drank als wodka en rum mee mag nemen. Je mag al deze dranken allemaal tegelijkertijd bij je hebben, zolang je per soort drank maar onder die hoeveelheid blijft. Dit geldt per persoon van 17 jaar of ouder.

Geschreven door Pieter van Eekelen


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.