Duizenden lichtjes en magische taferelen kleuren Bredevoort dit weekend

BREDEVOORT – Bredevoort staat dit weekend volledig in het teken van ‘magie. Het middeleeuwse stadje wordt omgetoverd tot een sfeervolle wereld met duizenden lichtjes en indrukwekkende lichttaferelen.

Bouwgroep Landstraat heeft een rijdende theepot gebouwd
Bouwgroep Landstraat heeft een rijdende theepot gebouwd – Foto: Omroep Gelderland

“Dit jaar is het thema ‘Laat je betoveren”, vertelt Tjitske Woordes namens de organisatie. Ongeveer vijftien bouwgroepen hebben zich laten inspireren door dit thema en hebben prachtige creaties gemaakt van heksen, Alice in Wonderland, een reusachtige draak en nog veel meer.

Zo neemt ‘Groep 74’ de bezoekers mee naar Zweinstein. Met silhouetten, traditionele lampjes en blacklights wordt het verhaal van Harry Potter getoond. Naast de lichtjes brengt de groep ook een toneelspel met een betoverende show.

Een andere eyecatcher is het ‘Schip met verassingen’ door de groep ‘Triplacuton’. Vanaf de vestingwal, uitkijkend over de gracht, ziet de bezoeker een groot piratenschip. Met muziek en bijpassende kleuren wordt een mooi schouwspel uitgevoerd.

Kijk hier naar een voorproefje van Bredevoort Schittert

Stijgende bouwkosten

“We hopen met de verschillende bouwwerken veel diversiteit te kunnen bieden”, zegt Woordes. “Met nieuwe technieken worden bezoekers verrast.” Toch is het niet allemaal vanzelfsprekend dat de bouwgroepen elk jaar weer met een grote creatie komen.

“Ook dit jaar zijn de bouwkosten weer flink gestegen”, zegt Woordes. “De groepen krijgen via de organisatie een vergoeding om te bouwen. Gelukkig kunnen we op deze manier de bouwers enthousiast houden, zodat ze iets moois kunnen neerzetten.”

Dansende fonteinen

De grote publiekstrekker van dit jaar is een magisch waterorgel op de gracht. “Deze bestaat uit twaalf fonteinen die dansen op de muziek”, vertelt Woordes. De muziek ‘Water Music’ van componist Carl Wittrock is speciaal voor het evenement gecomponeerd.

Vrijdagavond zullen kinderen van de basisschool uit Bredevoort met een magisch lied het waterorgel officieel openen. “Onder begeleiding van mooi licht is het een speciale toevoeging aan ons evenement dit jaar”, aldus Woordes.

Naast de duizenden lichtjes en lichttaferelen biedt Bredevoort Schittert nog meer. Zo treden in de katholieke kerk dit weekend elke avond koren op, zijn er kunstexposities, workshops voor kinderen, rijdt er een huifkar door het vestingstadje en op het grote plein treedt elke avond een band op.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.