Opening Euregio spreekwoorden museum

ACHTERHOEK – Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem opent op woensdag 9 oktober om het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

Spreekwoorden museum.
Spreekwoorden museum. – Foto: ECAL

Feit of fabel

Spreekwoorden gebruiken wij dagelijks zonder erbij na te denken. De maatschappij verandert echter voortdurend en je kunt je daarom afvragen of we nog wel iets hebben aan deze eeuwenoude wijsheden., De hoogste tijd om te testen of die spreekwoorden nog wel bruikbaar zijn in de 21ste eeuw. In het digitale museum onderzoeken wij het waarheidsgehalte van 30 Nederlandse en Duitse dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied. Hierbij worden de thema’s Relaties, Opvoeding, Werk en Inkomen , Gezondheid en Varia behandeld. De spreekwoorden zijn fraai geïllustreerd met cartoons van de Vlaamse striptekenaar Dirk van der Auwera.

Het museum onthult bijvoorbeeld of de dialectvarianten van de spreekwoorden “Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen” en “Oude honden leer je geen blaffen meer” wel of niet kloppen. Het tweetalige museum is straks gratis te bezoeken via de website www. euregio-spreekwoorden.eu. Via dezelfde website kun je straks ook een gratis e book , een spreekwoordentest en een podcast downloaden.

Spreekwoordenmuseum

Het spreekwoordenmuseum is een initiatief van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland en is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Overijssel, het Cultuurfonds en het Stimuleringsfonds Nedersaksisch van het ECAL.

Tijdens de openingsbijeenkomst zal de vormgever van het museum Coen Bouwstra een toelichting op het museum geven en zal historicus Girbe Buist iets vertellen over het waarheidsgehalte van Twentse relatiespreekwoorden.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.