Gemeente al langer op zoek: forse uitbreiding voor industrie Aalten

AALTEN – De industrie in Aalten kampt met ruimtegebrek en er liggen nieuwe aanvragen. Om deze redenen wil gemeente Aalten hectares toevoegen aan het bedrijventerrein ’t Broek. Het gebied tussen de Keizersbeek en de Moerveldweg is hiervoor in beeld, inclusief een bosgebied, om te voldoen aan de behoefte van eerst 11 hectares vóór 2030 en uiteindelijk 17 hectares in totaal tegen 2040. Op enkele percelen in dit gebied is inmiddels een voorkeursrecht van kracht.

De kaart van het gebied.
De kaart van het gebied. – Foto: 1Achterhoek

De uitbreiding is bedoeld voor lokale bedrijven; “we willen geen grote opslagloodsen,” benadrukt wethouder Ted Kok. Er hebben zich al vijf bedrijven gemeld met uitbreidingsplannen, en de gemeente Aalten wil deze ondersteunen om de werkgelegenheid en economische groei te bevorderen. “Op dit moment hebben we geen enkele beschikbare kavel en ook geen ruimte op de bestaande terreinen,” aldus Kok.

Aaneengesloten stuk grond

Daarom heeft de gemeente een bureau opdracht gegeven om onderzoek te doen, en de grond aan de zuidwestkant van Aalten kwam als meest kansrijk naar voren. In totaal zijn er negen opties onderzocht. “Er zijn geen grote stukken beschikbaar voor nieuwe bedrijventerreinen. Met het bosgebied erbij proberen we te zoeken aan de zuidwestkant.” De wens om de industrieterreinen uit te breiden bestaat al langer; het staat ook in het coalitieakkoord dat er nieuwe gronden nodig zijn voor de bedrijvigheid in Aalten.

Bos kappen

“We hebben onder andere gekeken naar bereikbaarheid, duurzaamheid en financiële haalbaarheid. Het terrein ten zuidwesten van ’t Broek kwam hierbij als beste optie uit de bus,” zegt Kok. Hij verwijst ook naar het bos in het gebied: “We hebben de ecologische waarde daarvan onderzocht. Een deel van het bos is van hoge kwaliteit, maar een ander deel niet. De kap kan daarom worden gerechtvaardigd, mits er op het nieuwe bedrijventerrein groen wordt aangeplant.” Het bos is eigendom van de gemeente Aalten, en zo kan er twee hectare aan het bestaande bedrijventerrein worden toegevoegd.

Voorkeursrecht is geen lichtzinnige keuze

Met dit besluit heeft het college de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) toegepast. “Het is een ingrijpende maatregel voor de bewoners in het gebied. Zij moeten mogelijk verhuizen of zullen straks tegen bedrijven aankijken. Het is geen lichtzinnige beslissing, maar in onze ogen wel de beste,” stelt Kok. Er zijn momenteel gesprekken gaande met de betreffende bewoners, en later deze maand is er een informatieavond voor de direct betrokkenen gepland.

600.000 euro nodig voor de voorbereiding

Voor de voorbereidingen van de aankoop vraagt het college de gemeenteraad om een krediet van 600.000 euro, zodat de gemeente de plannen verder kan uitwerken. De realisatie van 17 hectare bedrijventerrein zal naar verwachting 16 miljoen euro kosten. Volgens een eerste berekening legt de gemeente Aalten hierbij 800.000 euro toe. “Dit heeft onder meer te maken met netcongestie en de aansluitingen op het elektriciteitsnet,” legt Kok uit. “Die kunnen we rond 2029 realiseren, aldus de netwerkbeheerder.”

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.