Geen bussen meer in de weekenden: 3 lijnen dreigen te vervallen

GROENLO – De Oost Gelrese gemeenteraad heeft zorgen geuit over het mogelijk verdwijnen van drie buslijnen van Arriva in de Achterhoek, tenzij er geld komt van het Rijk blijven ze bestaan. Het gaat om de lijnen Zutphen-Borculo (lijn 58), Lichtenvoorde-Neede (72) en het Nederlandse deel van de busverbinding tussen Aalten en Bocholt (C11). Al eerder verdwenen opstapplekken in Lichtenvoorde en Groenlo, omdat de bus er dan volgens de richtlijnen te lang deed over een rit.

Arriva-bussen zijn stampvol als ze arriveren bij het treinstation in Lievelde.
Arriva-bussen zijn stampvol als ze arriveren bij het treinstation in Lievelde. – Foto: Eveline Zuurbier

Wethouder Bart Porskamp betreurt de dreigende verdere verschraling van het openbaar vervoer in de Achterhoek. “Voorlopig is dit een dwingend signaal aan het Rijk,” legt wethouder Porskamp uit aan de gemeenteraad. De reden is dat er steeds minder geld van het Rijk komt, en dat treft regio’s zoals de Achterhoek. Voor Arriva is het een proef.

Arriva kampt nog steeds met gevolgen coronaperiode

Arriva heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van de coronaperiode, waarin minder mensen de bus namen en de vervoersmaatschappij ook banen moest schrappen. Daarnaast dreigt het ministerie van Onderwijs te bezuinigen op het studenten-OV.

Overleg in Arnhem

De provincie Gelderland heeft het vervoer voor de komende tien jaar opnieuw aan Arriva gegund. Porskamp heeft op 21 oktober een overleg gepland op het provinciehuis in Arnhem, en op 6 november staat een speciaal overleg gepland met gedeputeerde Klaas Ruitenberg. Als er geen extra financiering komt, zal buslijn 72 in Oost Gelre komen te vervallen. “Dit gaat ten koste van de leefbaarheid,” stelt Porskamp.

In plaats van buslijn 72, de lijnen 73 en 74 vaker in gebruik

Wethouder Porskamp gaf daarbij aan dat Arriva reeds onderzocht heeft hoe de lijnen 73 en 74 beter benut kunnen worden nu lijn 72 dreigt te vervallen. “Ze zien een toename van reizigers die met de bus richting Enschede gaan.” Als lijn 72 daadwerkelijk komt te vervallen, is dit een aderlating voor het vervoer van ouderen en studenten die in het weekend naar de wijken in Lichtenvoorde en Groenlo reizen, aldus Jeroen Gerritsen van het CDA. Hij kreeg bijval van Ronald Willering van Lokaal Belang, die ook zijn ernstige bedenkingen uitte.

Het opheffen van lijn 72 betekent dat reizigers een half uur langer moeten wachten om over te stappen op de lijnen 73 en 74.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.