Aan de slag tijdens de Nationale Natuurwerkdagen in Vragenderveen en Kotten

VRAGENDER – De organisatie die jaarlijks de Nationale Natuurwerkdagen houdt, roept iedereen om op 1 en 2 november mee te werken in de natuur. In Kotten dient het bos te worden opgeruimd en in de bufferzone rond het Vragenderveen moet de boomopslag weggesnoeid worden zodat de zon bij de andere planten kan komen om te groeien.

De Nationale Natuurwerkdagen.
De Nationale Natuurwerkdagen. – Foto: LandschappenNL

Daarbij is de oproep: “En vooral, geniet van de frisse buitenlucht, leer nieuwe mensen kennen en ervaar hoe gezellig het is om samen iets te betekenen voor de natuur.” Trek goede schoenen aan en neem een klapstoel mee voor tijdens de lunchpauze. Daar wordt bij de verschillende organisaties en/of eigenaren van het landschap voor gezorgd.

In de Achterhoek werken vrijwilligers aan mooie natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud en -herstel.

Kotten

In Kotten kunnen ze op zaterdag 2 november extra handen gebruiken bij het opruimen van afval en het verwijderen van struiken en boompjes in het jong aangeplante lariksbos. Dit zijn klussen die belangrijk zijn voor de vitaliteit van de natuur. Daarna dienen in het bos ernaast de greppels te worden opgeschoond. De boomopslag verwijderen gebeurt met kniptangen en handzagen.

Verzamelen aan de Kienveenweg in Kotten (tussen Kienveenweg 3 en de kruising Kienveenweg/Veenweg) en is van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bufferzone Vragenderveen

Rond het Vragenderveen dient de boomopslag verwijderd te worden. Dit gebeurt met handzagen en kniptangen. Dat is nodig om het gebied vrij uitzicht te geven. Bovendien kan de zon de kruidenlagen weer bereiken dat ten goede komt aan de bijzondere vegetatie die daar groeit. Er zijn gidsen aanwezig om te helpen.

Verzamelen is bij de parkeerplaats van de SMVV aan de Manenschijnweg in Vragender. De dag (zaterdag 2 november) begint hier om 9.30 uur tot 15.30 uur/

Kennismaken met groen vrijwilligerswerk

Al 24 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale landschapsbeheerorganisaties elke eerste vrijdag én zaterdag van november de Nationale Natuurwerkdagen, het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Op meer dan vijfhonderd locaties in heel Nederland zetten trotse vrijwilligers samen de schouders eronder. Groene vingers of niet, iedereen is welkom, ook als je geen ervaring hebt met klussen in het groen. De Nationale Natuurwerkdagen zijn er juist om deelnemers kennis te laten maken met groen vrijwilligerswerk. Vaak ook geschikt voor kinderen!

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.