WINTERSWIJK – Er zijn een boel bedreigingen voor de toekomst van cultuur, maar er zijn ook kansen. Voor het behoud en de bereikbaarheid van de rijke cultuur presenteerde Winterswijk een nieuwe cultuurnota. Wethouder Sandra Metaal had daar op de vroege morgen Villa Mondriaan voor uitgekozen.
Wethouder Sandra Metaal – Foto: Gemeente Winterswijk
Villa Mondriaan als symbool voor culturele rijkdom
De plek weerspiegelt de rijke cultuur en geschiedenis van Winterswijk. Die begint bij de buurtschappen en hun muziekverenigingen tot aan schouwburg De Storm en Piet Mondriaan. “Voor een gemeente met 30.000 inwoners is het aanbod in Winterswijk vergelijkbaar met dat van een gemeente van 100.000 inwoners,” onderstreept de wethouder met trots. “We hebben een regionale functie, en dat is belangrijk voor de regio.”
Cultuur toegankelijk houden voor iedereen
Winterswijk wil met de nieuwe cultuurnota kunst, cultuur, muziek en erfgoed voor iedereen bereikbaar houden. De coronapandemie, de daardoor terugvallende bezoekersaantallen, vrijwilligers die toen afhaakten, hoge energieprijzen en, zoals gisteren aangekondigd, de verhoging van de btw op boeken en culturele evenementen zoals De Storm en muziekfestivals hebben de sector zwaar getroffen.
Acteur Huub Stapel zei gisteren tijdens een demonstratie in Den Haag, samen met acteurs, schrijvers en hoofdredacteuren van media: “Cultuur is alles wat het leven kleur geeft na eten en drinken en dat mag je niet afnemen, want dat is een levensvoorwaarde.” Sandra Metaal bevestigt dit: cultuur is te vaak een sluitpost die telkens weer ter sprake komt bij de jaarlijkse behandeling van begrotingen.
Cultuur sociaal waardevol
“We hebben gezien wat muziek teweegbracht tijdens corona, toen leden van onze muziekverenigingen op de Markt speelden. Cultuur zorgt voor ontspanning, helpt tegen eenzaamheid, draagt bij aan het welzijn van mensen en zorgt voor verbinding. Het is belangrijk dat cultuur een stevigere positie krijgt in het sociale domein,” licht Metaal toe. “Cultuur zit overal.”
Terugkomen op eerdere bezuinigingen
Met de nieuwe cultuurnota komt de wethouder terug op eerder aangekondigde bezuinigingen. De gemeenteraad hield deze voorstellen tegen. Er zijn sindsdien geen nieuwe bezuinigingen meer voorgesteld en de afbouw van subsidies aan Vereniging Het Museum en Boogie Woogie werd geschrapt. Het nieuwe cultuurgebouw Wooow bleek financieel niet haalbaar door het zogenaamde ravijnjaar, waarmee gemeenten in heel Nederland in 2026 te maken krijgen.
De huidige subsidies aan onder meer Boogie Woogie worden in de nieuwe cultuurnota geborgd. Voor muziekverenigingen komt er een pilot waarbij zij op bestuurlijk niveau meer gaan samenwerken. Dit komt volgens de wethouder ten goede aan de vitaliteit van de verenigingen. Misschien het belangrijkste in de cultuurnota is dat Winterswijk wil inzetten op de kracht van regionale samenwerking. “We willen met de regio onderzoeken hoe we kunst en cultuur goed bereikbaar kunnen houden.”
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.