Buurt wil normale discussie over bedrijventerrein: ‘Dreigementen helpen niet’

WINTERSWIJK – Het is donderdagavond rustig gebleven bij een vergadering van de gemeenteraad van Winterswijk. Er was geen publiek welkom bij de openbare vergadering omdat er serieuze bedreigingen waren binnengekomen bij de gemeente. In het raadhuis was beveiliging aanwezig en werd gecoördineerd wie wel of niet naar binnen mocht.

Het Raadhuis in Winterswijk, de plek waar de gemeenteraad vergadert
Het Raadhuis in Winterswijk, de plek waar de gemeenteraad vergadert – Foto: Omroep Gelderland

De bedreigingen hebben vrijwel zeker te maken met de locatiekeuze voor een nieuw bedrijventerrein in Winterswijk. Burgemeester Joris Bengevoord heeft inmiddels namens de gemeente aangifte gedaan bij de politie. “Naar de aard en achtergrond doen wij momenteel onderzoek”, laat een politiewoordvoerder weten.

De politie zegt in nauw contact te staan met de gemeente Winterswijk over de bedreiging. “Waar nodig kunnen er in afstemming aanvullende maatregelen worden getroffen. Of hier sprake van zal zijn en hoe, daar zullen wij uit veiligheidsoverwegingen geen mededelingen over doen”, aldus de politie.

Zorgen om communicatie

Donderdagavond werd er door de gemeenteraad gesproken over het nieuwe bedrijventerrein dat aan de westkant van het dorp moet komen. De raad wordt gevraagd om 5 miljoen euro beschikbaar te stellen om stukken grond en eventuele huizen in en rondom het gebied aan te kopen. Het zijn grote investeringen om de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein mogelijk te maken.

Wethouder Gosse Visser is niet trots op de communicatie met buurtbewoners van het nieuwe bedrijventerrein. “Dat is wellicht wat zakelijk en kil overgekomen, dat realiseer ik mij”, aldus Visser. De wethouder zegt de emoties van buurtbewoners te begrijpen. “Dat door de gemeente voorkeursrecht is gevestigd op woningen heeft er ingehakt. Mensen zijn nog niet toe aan gesprekken en zijn vooral aan het verwerken wat ze is overkomen”, aldus Visser.

'Kan het qua stikstof?'

Dat bevestigt ook Nancy Hiddink die met haar woning grenst aan de gronden van het ‘Arrisveld’ waar het nieuwe bedrijventerrein moet komen. “Wij staan als buurtbewoners niet achter de bedreigingen die zijn geuit aan het adres van de gemeente. Die komen niet uit deze hoek. Laten we vooral op een normale manier met elkaar in gesprek blijven”, aldus Hiddink.

Hiddink snapt nog steeds niet goed waarom de keuze voor een nieuw bedrijventerrein op het Arrisveld is gevallen. “Het is een prachtig natuurgebied, dat grenst aan het Rommelgebergte en het Korenburgerveen. Kan dat allemaal wel qua stikstof?”, vraagt Hiddink zich af. “Ik denk dat de gemeente te snel een keuze heeft gemaakt en bepaalde rapporten aan de kant heeft gelegd.”

Ook de politieke partij Morgen vroeg donderdagavond aan de wethouder of een ‘second opinion’ voor het stikstofonderzoek mogelijk is. “Over dit onderzoek mag voor ons geen onzekerheid bestaan”, aldus commissielid Erik Nijenhuis. De wethouder ziet geen aanleiding om nu een ‘second opinion’ te doen. “Bij ons als gemeente is er geen twijfel over de onderzoeken.”

Goed gesprek

Hiddink hoopt de komende tijd op een goede manier in gesprek te blijven met de gemeente. “Dreigementen haalt niks uit. Je moet samen iets maken van Winterswijk. Of het nu gaat om industrie, toerisme of cultuur, we moeten normaal met elkaar blijven praten. Dat is waar om het gaat.”

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.