DOETINCHEM / LICHTENVOORDE – De viering van 80 jaar vrijheid krijgt een grensoverschrijdend karakter met initiatieven die zowel inwoners van de Achterhoek en Liemers als Duitse grensgemeenten samenbrengen. Lokale projecten, zoals het vrijheidslied, de Vrijheidsroute en de Pilotenlijn, bieden inspiratie voor nieuwe activiteiten, waarbij de nadruk ligt op verbinding en reflectie.In Doetinchem werd afgelopen donderdag teruggekeken naar de projecten die bij 75 jaar herdenking van de vrijheid voor impact zorgden en werd met die ervaring begonnen aan een nieuwe aftrap voor 80 jaar vrijheid. De Achterhoek werd eind maart 1945 bevrijd.
In de Stadswal in Doetinchem werd een begin gemaakt voor een aftrap van 80 jaar vrijheid in de Achterhoek. – Foto: Eveline Zuurbier
Vrijheidslied als symbool van samenwerking
Het speciaal gecomponeerde vrijheidslied, met zowel Nederlandse als Duitse uitvoeringen, wordt het muzikale hart van de viering. Lokale koren en muziekverenigingen, zoals die uit Winterswijk, krijgen de kans om het lied te spelen. Een Duitse versie, gezongen door een koor, benadrukt de grensoverschrijdende samenwerking en onderstreept de gedeelde geschiedenis van vrijheid in de regio.
Vrijheidsroute: een wandeling door herinnering en bezinning
Voor actieve deelnemers biedt de Vrijheidsroute een bijzondere manier om stil te staan bij 80 jaar vrijheid. Deze langeafstandswandeling en -fietsroute verbindt Hengelo (gld) met historische locaties zoals de kaarsenkapel in Kevelaer en herdenkingsplekken in Oosterbeek en Nijmegen. De route nodigt uit om zowel de natuur als de geschiedenis te beleven, met onderweg ruimte voor kleine herdenkingsactiviteiten georganiseerd door lokale gemeenschappen.
Pilotenlijn: verhalen van moed opnieuw tot leven gebracht
In Lichtenvoorde staat de Pilotenlijn centraal. Deze geheime ontsnappingsroute, die tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten geallieerde piloten hielp vluchten, krijgt een moderne beleving. Met interactieve elementen en verhalen van toen biedt dit project een inkijk in de persoonlijke opofferingen die onze huidige vrijheid mogelijk maakten.
De viering van 80 jaar vrijheid biedt ruimte voor iedereen om mee te doen. De provincie heeft een speciale subsidie voor 80 jaar vrede en vrijheid beschikbaar gesteld. Gemeenten roepen inwoners en verenigingen op om met eigen activiteiten aan te sluiten. Van muziekoptredens en educatieve wandelingen tot herdenkingsprojecten – de initiatieven bieden inspiratie om samen stil te staan bij vrede en vrijheid, nu en in de toekomst.
Vrijheid, belangrijker dan ooit
Met toenemende spanningen in de wereld is de boodschap helder: vrijheid is niet vanzelfsprekend. Deze grensoverschrijdende samenwerking laat zien dat herdenken niet alleen kijken naar het verleden is, maar vooral een oproep om gezamenlijk de toekomst veilig te stellen.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.