Record aantal wedstrijdlopers lange afstand bij oersurvivalrun in Beltrum

BELTRUM – Ruim 1.500 survivalrunners gaan op zondag 5 januari de strijd tegen de elementen aan over het parcours dwars door wei- en bouwland met vele tientallen hindernissen in Beltrum Net als in 2023 zijn er drassige weilanden, akkers en een goedgevulde Slinge die de survivalrunners naast de hindernissen gaan uitdagen. De run in Beltrum is de oersurvivalwedstrijd, hier is de sport 34 jaar geleden ontstaan.

De wedstrijd van de survivalrun in Betrum is elke eerste zondag van het jaar.
De wedstrijd van de survivalrun in Betrum is elke eerste zondag van het jaar. – Foto: Tim Bosch

De 34e editie wordt weer een survivalrun als vanouds, verzekert de organiserende SSB. Met een record aan wedstrijdlopers Lange Survivalrun (LSR) klinkt om 9.15 uur het startschot. Maar liefst 335 wedstrijdlopers zullen in de Lange Survivalrun starten om over de finish te komen in een razendsnelle tijd met het felbegeerde rode bandje. Daarnaast gaan nog ruim 1200 andere survivalrunners in andere categorieën van start om de run af te leggen met behoud van het rode bandje. Het rode bandje dat voor de ultieme eer staat: het correct voltooien van alle hindernissen. Finishen zonder rode armband betekent twee uur straftijd, maar levert vooral een gekrenkt ego op. De survivalrunatleet mag het parcours namelijk wel vervolgen, maar een goede klassering zit er daarna niet meer in.

23 kilometer, 64 hindernissen

Survivalrunners van de Beltrumse survivalrun die een hele run lopen, leggen 23 kilometer af met 64 hindernissen. Voor survivalrunners van de halve run is dat 14 kilometer met 40 hindernissen. De mogelijkheid bestaat ook om het parcours met een groep van vier personen af te leggen. Daarnaast is er een afstand van 7 kilometer met 30 hindernissen voor eigen leden. Ook het parcours voor jeugdleden is 7 kilometer lang. Er zijn bijna 190 jeugdige survivalrunners tussen de 8 en 18 jaar die op 5 januari aan de start verschijnen. De categorieën gaan op verschillende tijdstippen van start vanaf het Mariaplein.

De jeugd verschijnt ook aan de start op 5 januari 2025. – Foto: Karel Oerlemans

Iedere categorie is te herkennen aan zijn kleur shirt. Zo zijn wedstrijdlopers te herkennen aan hun zwarte t-shirt. Deze zwarte shirts zullen vanaf 9:15 uur starten op het Mariaplein in Beltrum. De jeugd onder de 15, te herkennen aan de gele shirts, starten vanaf 11:45. De prijsuitreiking van alle categorieën begint om 15.00 uur in de tent op het plein. Alle jeugddeelnemers op de korte afstand ontvangen bij finish een welverdiende medaille.

Samen in touw met 450 vrijwilligers

De Survivalrun van Beltrum is alleen mogelijk dankzij de hulp van ruim 450 vrijwilligers. “En we zijn heel gek met onze vrijwilligers”, zegt voorzitter Wieke Klein Gebbink, voorzitter van SSB. “Op de zondagochtend van de survivalrun krijgen ze een goed gevulde tas mee, met lunchpakket, consumptiemunten, aanbiedingen van bedrijven en een kleine verrassing. Op hun post krijgen ze gedurende de dag ook koffie, soep en een broodje hamburger. Ook voor hen is een survivalrun soms afzien, 5 uur bij een post staan in winterse temperaturen. Een grote dank is op zijn plaats voor deze bikkels, die vrijwillig in de kou gaan staan.”

Sfeer in en om Beltrum

Ook voor het publiek is een bezoek aan Beltrum op 5 januari de moeite waard. Het is een prachtig schouwspel om de survivalrunatleten in actie te zien. De houtvuurtjes, de aanmoedigingen van enthousiaste supporters en de vriendelijke hulp van honderden vrijwilligers zorgen voor een sfeervol geheel in en om Beltrum.

Op het survivalrunplein, op het Mariaplein in Beltrum, waar tevens de spectaculaire eindhindernis is opgebouwd en de deelnemers dus finishen, is in de tent volop muziek en gezelligheid. Hier zijn een hapje en drankje te verkrijgen. Koffie, broodjes worst, hamburgers, oriëntaals eten en een visje. Bij de hindernis bij het ‘Harbers Allee’ aan de Heelweg zorgen Jos ten Hoopen en Rene Merbis voor muzikale ondersteuning en aanmoediging. Daarnaast trekken de dweilorkesten Valse Loch, Bellebloazers en Midwinterhoornbloazers ‘het slat’ rond voor muzikale omlijsting.

Voor wie spektakel over het water wil zien, gaat naar de fietsbrug over de Slinge. Op dit ‘halverwege’ punt moeten de deelnemers De Slinge over, iets wat bij ze tussen de oren kan komen te zitten.

De gratis auto- en fietsroutes sturen de bezoekers langs het parcours en brengen hen dicht bij de atleten die zich verbijten in de hindernissen. De kaarten zijn verkrijgbaar in de infostand op het Mariaplein en in de sporthal op sportpark De Sonders. Met de fiets is het parcours het best te volgen en geeft geen overlast voor deelnemers en overige toeschouwers. Meer over de routes is te vinden op de website van de Survivalrun Betrum.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.