Biogasopwekking beter mogelijk gemaakt voor kleine melkveebedrijven

LICHTENVOORDE – Biogas opwekken op het erf van melkveebedrijven met minder dan 200 koeien om zo CO2 te reduceren. Met een bijdrage van €1.499.301 van Europa, het Rijk, provincie Gelderland en provincie Overijssel kunnen een aantal bedrijven met als penvoerder BASgas B.V. uit Nijmegen starten met hun demonstratieproject.

Mestopslag voor biogas bij boerenbedrijven.
Mestopslag voor biogas bij boerenbedrijven. – Foto: 1Achterhoek

Helga Witjes, gedeputeerde economie en innovatie van de provincie Gelderland: “Met het project BASgas kunnen de bedrijven hun innovatie demonstreren. Daarmee willen ze laten zien dat het rendabel is om op eigen erf biogas te maken en zo bij te dragen aan de regionale energievoorziening en CO2-reductie. Hiermee hopen ze op termijn ook kleinere melkveehouders in staat te stellen om makkelijker biogas te produceren. En dat is een mooie stap richting een duurzamere landbouw”.

Biogasproductie op erf

In het project BASgas wordt er een mobiele gasopwerker en een stikstofverwijderaar gedemonstreerd bij twee middelgrote melkveehouders. De stikstofverwijderaar zorgt ervoor dat stikstofverbindingen, zoals ammoniak en nitraat, worden verwijderd. De mobiele gasopwerker zuivert het biogas en zet het op het erf om naar hogere kwaliteit gas. BASgas vervoert dit vervolgens naar het voedingspunt voor biogas waar een laatste bewerking plaatsvindt voor het wordt toegevoegd aan het gasnet.

Samenwerking

In Nederland is er een grote groep kleine melkveehouders van wie het potentieel aan biogas onbenut blijft. BASgas B.V. uit Nijmegen heeft een mobiele installatie ontwikkeld die het mogelijk maakt om op het erf mest te vergisten en om te zetten naar biogas. In dit project wordt op het erf van melkveebedrijf Slager in Dedemsvaart en melkveebedrijf Van Roessel-Brock in Haarsteeg een mobiele installatie voor het bewerken van biogas geplaatst. Deze demonstratie is een belangrijke stap om het concept van biogasproductie op het erf te kunnen opschalen en daarmee het potentieel van biogas, de CO2 reductie en stikstofreductie te bewijzen en benutten.

Subsidie

De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test- en demonstratieprojecten. Die is bedoeld voor demonstraties van nieuwe toepassingen en oplossingen, zodat het bedrijfsleven en de samenleving er sneller ervaring mee kunnen opdoen en gebruiken. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. Daarnaast dragen innovaties bij aan oplossingen voor de grote opgaven van deze tijd.

EFRO

Voor het project dat ze BASgas hebben genoemd, hebben de ondernemers een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost Nederland (EFRO Oost). Het project wordt nu financieel ondersteund met een bijdrage van nabij 1,5 miljoen van Europa, het Rijk en de provincie Gelderland. De totale kosten bedragen nabij de 3 miljoen.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.