ZIEUWENT – Met het inwoneraantal dat in 2025 boven de 30.000 uitkomt, viert Oost Gelre een bijzondere mijlpaal. Tijdens haar nieuwjaarsrede bij Het Witte Paard in Zieuwent bracht burgemeester Annette Bronsvoort dit nieuws met gepaste trots, maar ook met een gevoel van bescheidenheid.
Burgemeester Annette Bronsvoort brengt een toast uit op het nieuwe jaar voor Oost Gelre. – Foto: Eveline Zuurbier
Want Oost Gelre geniet van een bloeiende economie en de brede welvaart die daar uit voortkomt voor de inwoners. “Tegen de achtergrond van de slechte situatie elders in de wereld past het mij om bescheidenheid te betrachten wanneer ik stilsta bij alle mooie dingen in onze gemeente,” benadrukte Bronsvoort. Ondanks de onrust in de wereld zijn er tal van positieve ontwikkelingen in Oost Gelre.
Groei in inwonertal en meer zetels in de raad
Het inwoneraantal steeg het afgelopen jaar van 29.969 naar 30.500 per 1 januari 2025. “Wat een mijlpaal! Dát heeft gevolgen: de gemeenteraad groeit van 21 naar 23 zetels,” aldus Bronsvoort. De zaal barstte in applaus uit toen Wendy en haar man Jos van Galen, nieuwe inwoners van Lichtenvoorde, werden voorgesteld. Jos, een West-Fries afkomstig uit Westwoud, merkte op: “Er is iets wat normaal is en je beseft pas dat dát niet zo is als je van weg-bent-geweest weer terugkomt. We houden van de kermissen en bezoeken al tien jaar de Zwarte Cross.”
Lage werkloosheid en brede welvaart
Bronsvoort vertelde hoe de gemeente ervoor staat. Ze kent een lage werkloosheid, een historisch laag aantal bijstandsgerechtigden en initiatieven zoals een “1-eurowedstrijd” om leegstand tegen te gaan. “We kwamen zelfs in het NOS-journaal,” voegde ze met een glimlach toe.
Met maar liefst 52 evenementen in 2025 toont Oost Gelre een ongeëvenaarde gemeenschapszin. Van kermissen, carnaval en corso tot de Zwarte Cross en het Dweilorkestenfestival – de regio bruist van activiteit.
Vrijwilligers en historische waarde
Bijzonder veel waardering sprak Bronsvoort uit voor de vrijwilligers van het 4 en 5 mei-comité in Lichtenvoorde, die werken aan twee boeken over de zogenaamde Pilotenlijn in “Klein Engeland”. Ook roemde zij de inwoners van Mariënvelde om de zorg waarmee zij hun dorp organiseren, wat zelfs koning Willem-Alexander opviel tijdens zijn bezoek aan de BMV. De vrijwilligers van het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog kregen eveneens een welgemeend applaus voor hun inzet.
Uitdagingen voor de toekomst
Hoewel de economische vooruitgang groot is, wees Bronsvoort ook op uitdagingen. De agrarische sector kampt met onzekere tijden en Oost Gelre moet zich voorbereiden op een dalende beroepsbevolking, sterker dan in omliggende gemeenten. “Daarnaast is een verstoring van ons maatschappelijk leven door stroomuitval niet uit te sluiten,” waarschuwde zij.
Op het gebied van woningbouw ligt er veel werk voor de boeg. In Lichtenvoorde wordt een nieuwe wijk met 200 woningen gepland, terwijl in buurtschap Zwolle ruimte is voor 14 woningen – een belangrijke stap om de basisschool in de buurt te behouden. “De dringende wens van de gemeenteraad om woningen voor jongeren te realiseren wordt nader ingevuld. In april weten we meer.”
Samen sterk
Bronsvoort sloot haar toespraak af met een blik op de conflicten in de wereld. “Laten we onze ogen en harten openhouden voor wat elders gebeurt. Maar laten we ook in een veranderende wereld blijven wie we zijn en blijven doen waar we goed in zijn. Samen staan we sterk.”
De harmonie Zieuwent Mariënvelde zorgde voor de muzikale opluistering. De harmonie vierde afgelopen jaar het 90-jarige jubileum.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.