Eindelijk compensatie voor de ‘Pechgeneratie’: zo regel je het

ARNHEM /ACHTERHOEK – Als leden van de ‘Pechgeneratie’ inloggen op hun account bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vinden ze voor de verandering een prettig bericht in hun inbox. ‘Recht op tegemoetkoming gemiste basisbeurs’ staat er bovenaan in marineblauwe letters op je hoofdmenu. Alleen is inloggen door de drukte zo goed als onmogelijk.

Kantorencomplex DUO en Belastingdienst in Groningen (2012)
Kantorencomplex DUO en Belastingdienst in Groningen (2012) – Foto: 1Achterhoek

Als leden van de ‘Pechgeneratie’ inloggen op hun account bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vinden ze voor de verandering een prettig bericht in hun inbox. ‘Recht op tegemoetkoming gemiste basisbeurs’ staat er bovenaan in marineblauwe letters op je hoofdmenu. Alleen is inloggen door de drukte zo goed als onmogelijk.

Sinds donderdag proberen heel veel mensen tevergeefs in te loggen op de website van DUO. Volgens een woordvoerder is er een probleem met het systeem voor de autorisatie bij het inloggen, net wanneer heel veel mensen willen inloggen bij de dienst.

“Veel studenten hoeven zelf niets te regelen om de tegemoetkoming te ontvangen”, volgens de woordvoerder. “Maar velen willen vermoedelijk toch inloggen uit nieuwsgierigheid.” Het versturen van berichten gebeurt in ‘plukjes’ en gaat nog tot en met maandag duren. Er moeten 600.000 mensen worden bereikt.

Compensatie door geen basisbeurs

Door de invoering van het leenstelsel had je als lid van de ‘Pechgeneratie’, in tegenstelling tot eerdere en nieuwe lichtingen aan studenten, geen recht op een basisbeurs. Waardoor je dan waarschijnlijk een hogere studieschuld hebt opgebouwd. Deze groep (oud-)studenten ontvangt begin 2025 een compensatie van DUO voor de opgebouwde studieschuld. De compensatie bedraagt 34,17 euro per maand dat je studeerde tijdens het leenstelsel.

Als je inlogt bij DUO staat in het hoofdmenu een blokje met ’tegemoetkomingen leenstelsel’, daarbij vind je een korte uitleg. Als je vervolgens op de details-knop klikt moet je een paar stappen doorlopen. Het kan ook zijn dat de tegemoetkoming automatisch wordt geregeld. Mocht je hier recht op hebben, dan kan het geen kwaad om je eigen situatie te checken.

Voorwaarden

Om deze tegemoetkoming te ontvangen moet je wel voldoen aan een paar voorwaarden. Zo had je bijvoorbeeld recht op studiefinanciering tijdens je opleiding, heb je minimaal twaalf maanden gestudeerd onder het leenstelsel en heb je binnen tien jaar een diploma gehaald van een erkende bacheloropleiding, masteropleiding of associate degree.

'Bekrompen situatie'

Dat betekent niet dat je voor je volledige studententijd gecompenseerd hoeft te worden. Als je bijvoorbeeld afgelopen augustus bent afgestudeerd en in 2018 of 2019 begon, krijg je voor het laatste academische jaar geen compensatie. Dat is omdat vanaf september 2023 de basisbeurs terugkwam, maar je daar geen recht op had als je al vier jaar of langer bezig was met je opleiding. “Dat is best een bekrompen situatie”, zegt Nan Lont, voorzitter van de Nijmeegse studentenvakbond AKKU. “Zo reken je alsnog mensen af die in die periode hebben gestudeerd.”

'Een zoethoudertje'

Lont noemt de compensatie een ‘zoethoudertje’. “Het is beter dan niets”, geeft hij toe. “Maar nog geen 35 euro per maand is bijna een belediging. De overheid naait studenten waar ze bij staan en komen daar niet eens voor uit.”

Ook noemt hij het een vorm van symboolpolitiek. “Soms krijg je wat je wil, maar dan wel in de meest uitgeklede vorm om vervolgens op een ander gebied weer in te leveren. Dat zie je ook in de terugkeer van de basisbeurs, tegelijkertijd zie je dat de rente op bestaande studieschulden vijf keer zo hoog wordt. Het is een druppel op een gloeiende plaat.”

“Wij blijven altijd actievoeren met een brede focus op betaalbaar studeren. Dat houdt in dat we hebben gestreden tegen de langstudeerboete die nu van tafel is, maar ook een goede compensatie voor de ‘Pechgeneratie’. Daarnaast willen we ook dat toekomstige studenten kunnen blijven studeren”, aldus Lont.

De gestegen rente geldt niet alleen voor het geleende bedrag vanaf de invoering van het rentepercentage in 2022, maar ook over de bestaande schuld tijdens de eerste vijf jaar van het leenstelsel. Een bedrag waarvan de overheid eerst beloofde dat het rentevrij zou blijven. In 2022 steeg het rentebedrag van 0 procent naar 0,46 procent en in 2024 steeg het verder naar 2,57 procent.

Geschreven door Luuk Gelderman


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.