Mobiele milieustraat-in-het-klein wekelijks op de parkeerplaatsen in Aalten en Oost Gelre

AALTEN / LICHTENVOORDE – Als het vraagwagentje van de gemeentelijke milieudienst op de parkeerplaats van het Het Hoge Blik meerdere afvalcontainers uitstalt, loopt het af en aam met inwoners die boodschappentassen vol grof afval of beter gezegd: ‘grondstoffen’ aanbieden. Want daar staat de afkorting voor de GRIP-wagen voor. Die betekent: GRondstoffen Inleverpunt-wagen (GRIP) en vult een duidelijke behoefte. Deze mobiele milieustraat vervangt vanaf deze week de bekende chemokar.

De GRIP wagen vervangt de chemokar
De GRIP wagen vervangt de chemokar – Foto: Eveline Zuurbier

Op de parkeerplaats van Het Hoge Blik worden regelmatig meerdere afvalcontainers uitgestald door de GRIP-wagen: de GRondstoffen Inleverpunt-wagen. Deze mobiele milieustraat biedt inwoners een laagdrempelige mogelijkheid om grof afval, of liever gezegd ‘grondstoffen’, in te leveren. Het initiatief speelt in op een duidelijke behoefte en vervangt de bekende chemokar.

Goed afval scheiden voor grondstoffen of hergebruik

Aaltense wethouder Erik Groters kwam persoonlijk een bijdrage leveren aan dit initiatief. “Wat moet je doen met een steen die je overhoudt, een stuk hout of een lege emmer – ‘hard plastic’ – naartoe brengen?” vroeg hij. “Je rijdt daarvoor niet snel naar de milieustraat op het industrieterrein of helemaal naar Winterswijk. Dankzij de GRIP wordt het voor mensen een stukje makkelijker om afval te scheiden.” Groters benadrukt dat afvalscheiding een belangrijke stap is op weg naar een circulaire economie. “In 2050 willen we volledig circulair zijn, met als doel zoveel mogelijk grondstoffen te hergebruiken en daarmee bij te dragen aan een beter milieu.”

Wethouder Erik Groters en Fons van Rijckevorsel van Kessel van ROVA. – Foto: Eveline Zuurbier

Als symbool voor het initiatief haalde de wethouder een kapotte zaklamp en een losse steen tevoorschijn die hij van huis had meegenomen. “Het lijkt erop dat mensen de kerstvakantie hebben gebruikt om thuis goed op te ruimen,” merkte Fons van Rijckevorsel van Kessel van ROVA op.

Extra service voor inwoners

De GRIP-wagen fungeert als een ‘brengstation’ voor kleine hoeveelheden afval die niet de moeite waard lijken om naar de milieustraat te brengen. Volgens Van Rijckevorsel biedt het project extra gemak voor inwoners. “Mensen hoeven zich niet meer aan te melden of onkosten te maken. Bovendien vinden ze het leuk om spullen te brengen en terloops een praatje te maken terwijl wij helpen bij het sorteren.”

De wagen heeft aparte containers voor verschillende afvalstromen zoals metalen, piepschuim en harde kunststoffen. “Zo weten we precies wat mensen bij zich hebben en kunnen we alles netjes gesorteerd verwerken,” legt Van Rijckevorsel uit. Een meneer die een fietswiel en een zak piepschuim bracht, kreeg direct advies: het fietswiel ging in de metalencontainer, het piepschuim in een andere bak. Ondanks het feit dat piepschuim al jaren in de ban is, raakt de container verrassend snel vol. Ook kapotte kinderbadjes en bijna lege verfbussen vinden hun weg naar de GRIP-wagen.

Wethouder Bart Porskamp leverde een kapot koffiezetapparaat in. – Foto: Omroep Gelderland

Enthousiasme in Oost Gelre

Ook in Oost Gelre is de GRIP-wagen enthousiast ontvangen. Wethouder Bart Porskamp stond deze week vroeg op om het initiatief te ondersteunen. “Acht uur is een fijne tijd voor mensen die naar hun werk gaan,” merkte Frans van Rijckevorsel van Kessel op. De wethouder benadrukte het belang van toegankelijkheid: “Hoe vaker en dichter bij huis je grondstoffen kunt inleveren, hoe groter de bereidheid om afval gescheiden aan te leveren. Dit leidt tot betere afvalstromen, sneller hergebruik en meer waarde uit grondstoffen. Een win-win voor het milieu én onze samenleving.”

In Lichtenvoorde was er een gestage stroom van inwoners met bigshoppers vol spullen die niet langer nodig waren. “Afval zal niet verdwijnen, maar het zou zonde zijn om alles te verbranden,” vertelt Porskamp. “Hergebruik en het winnen van grondstoffen zijn veel duurzamer. Dit is een praktische manier om dat te bereiken.”

In Oost Gelre staat de GRIP wekelijks om en om op de parkeerplaatsen van de Nieuwmarkt en de Buitenschans. In Aalten is dat op de woensdagen. De ene keer aan het Hoge Blik in Aalten en de andere keer op de nieuwe parkeerplaats bij de Aldi in Dinxperlo.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.