AALTEN – Henri Lenferink, waarnemend Commissaris van de Koning in Gelderland, bracht vrijdag 10 januari 2025 een werkbezoek aan de gemeente Aalten. Tijdens deze dag voerde hij gesprekken met gemeentebestuurders, bezocht hij het Nationaal Onderduikmuseum en werd de regio Achterhoek als samenwerkingsmodel geprezen. De bijzondere geografische ligging van Aalten, grenzend aan Duitsland, kwam uitgebreid aan bod.
De Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp (l) met de commissaris van de Koning Henri Lenferink (r) bij de entree van het Nationaal Onderduikmuseum. – Foto: Eveline Zuurbier
De dag begon met gesprekken tussen de commissaris en het college van burgemeester en wethouders. Later voegde ook de gemeenteraad zich bij de bijeenkomst, waar uiteenlopende onderwerpen aan bod kwamen. Van grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland tot de bestuurlijke verhoudingen binnen Aalten zelf.
Aalten heeft een uniek vergadermodel waarin ‘beeldvorming’, ‘oordeelsvorming’ en ‘besluitvorming’ strak van elkaar gescheiden zijn. Dit model voorkomt volgens de gemeenteraad dat er te veel over details wordt vergaderd. “De bestuurlijke verhoudingen zijn goed en prettig in de samenwerking,” gaf CDA-fractievoorzitter Raimond Smit aan. Toch ziet D66-raadslid Jeroen Hollema ruimte voor verbetering: “Het lijkt er dikwijls op dat mensen zich niet gehoord voelen. Het gaat nu goed, maar dat kan ook omslaan.” Burgemeester Stapelkamp voegde toe: “Soms missen we het debat over grote onderwerpen als er geen motie of amendement is. Daar ligt een kans voor verbetering.”
Lenferink benadrukte dat het zeldzame bezoek aan Aalten een goed teken is. “Als ik vaak op bezoek moet komen, gaat er bestuurlijk iets niet goed. Hier lijkt het prima te functioneren,” zei hij geruststellend.
Grensoverschrijdende samenwerking en uitdagingen
De ligging van Aalten aan de grens met Duitsland maakt de gemeente bijzonder. Lenferink was benieuwd naar de samenwerking met de Duitse buren. Burgemeester Stapelkamp wees op succesvolle projecten, zoals het inzetten van een Duitse ladderwagen bij branden en de integratie van de Duitse ambulance in het Nederlandse noodsysteem. Toch blijven er obstakels, zoals het niet erkennen van elkaars diploma’s. “Voor de samenleving is de grens geen grens meer, maar in de bestuurlijke samenwerking helaas wel,” stelde Stapelkamp.
Achterhoek als krachtig merk
Lenferink toonde zich onder de indruk van de samenwerking in de Achterhoek, die de regio sterk profileert. “Doetinchem is te klein om de koninklijke familie op Koningsdag te ontvangen, maar dankzij de regio lukt dat wel. Dat laat zien hoe krachtig de Achterhoek is.” Toch ziet hij uitdagingen, zoals de vergrijzing en het tekort aan arbeidspotentieel. “De woonopgave zou meer bij de gemeenten moeten liggen,” vond de gemeenteraad. Lenferink benadrukte dat samenwerking op dit gebied cruciaal blijft: “Hierover moeten we met elkaar in gesprek.”
Vluchtelingenopvang en asielbeleid
Ook de opvang van vluchtelingen kwam ter sprake. Aalten heeft volgens de gemeenteraad een positieve houding, maar de landelijke spreidingswet legt een zware verantwoordelijkheid op de lokale politiek. “Vooral nu het kabinet onduidelijk is over hoe met asielzoekers om te gaan, is onze verantwoordelijkheid groot,” aldus Petra Hoezen van de Progressieve Partij. Lenferink prees de inzet van Aalten: “Het doet me goed om te horen dat er een sociaal hart klopt in deze gemeente.”
Nationaal Onderduikmuseum
Het werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding door het vernieuwde Nationaal Onderduikmuseum. De commissaris, samen met burgemeester Stapelkamp en enkele wethouders, werd ontvangen door Gerda Brethouwer en Marijke Verschoor-Boele. Zij benadrukten het belang van het museum in het doorgeven van verhalen over onderduik en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Het verleden doorgeven aan nieuwe generaties is van onschatbare waarde,” stelde burgemeester Stapelkamp. Lenferink prees het museum voor de manier waarop het thema’s zoals opvang en verzet in een historische context plaatst. “Zeer relevant gezien de huidige opgave voor vluchtelingenopvang,” zei hij.
Afronding
De gesprekken, gecombineerd met de rijke geschiedenis van de regio, maakten indruk op Lenferink. Het bezoek sloot af met een lunch en een blik op de toekomst. Zoals burgemeester Stapelkamp het samenvatte: “Dit werkbezoek liet zien dat we niet alleen vooruitkijken, maar ook het verleden koesteren om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.”
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.