WINTERSWIJK – Informateur Frank Roerdinkholder presenteerde donderdagavond zijn eerste bevindingen aan de gemeenteraad van Winterswijk. Een week na het politieke conflict rond zwembad Jaspers, dat leidde tot het vertrek van wethouder Fleuren, sprak Roerdinkholder van een ‘constructieve houding’ bij alle betrokken partijen.
Raadhuis in Winterswijk – Foto: Omroep Gelderland
“Als ik heel eerlijk ben, vind ik het wel mooi om hier weer een keer te staan,” begon Roerdinkholder. “Maar ik ben verdrietig over de aanleiding.” Toch noemde hij het ‘een eer’ om in deze situatie richting te mogen geven aan een nieuw politiek evenwicht in de gemeente.
De bestuurscrisis ontstond vorige week tijdens een spoeddebat over de renovatie van zwembad Jaspers. Ouders waren slecht geïnformeerd over de gevolgen voor het zwemonderwijs aan kinderen. Het gebrek aan communicatie en een goed alternatief voor de zwemlessen leidde tot onrust en uiteindelijk tot een motie van wantrouwen tegen wethouder Fleuren. Zij legde daarop haar functie neer.
Wethouder stapt op na spoeddebat over zwembad in Winterswijk
Aanknopingspunten in eerste gesprekken
In de dagen daarna voerde de informateur gesprekken met alle raadsfracties, de drie zittende wethouders, de burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier. Volgens Roerdinkholder verliepen die gesprekken in goede sfeer en met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. “Er was sprake van een open houding en constructieve samenwerking, gericht op het belang van Winterswijk.”
Tijdens de gesprekken werden verschillende oplossingsrichtingen besproken. Onder andere het vormen van een nieuwe meerderheidscoalitie, een breed raadsakkoord of een gedoogconstructie kwamen voorbij. Maar volgens Roerdinkholder was er voor deze varianten ‘geen draagvlak bij een meerderheid van de raad’.
De meest realistische optie lijkt volgens de informateur het voortzetten van de huidige minderheidscoalitie. Maar ook dat vraagt om vervolggesprekken. “Op basis van de eerste ronde zijn er aanknopingspunten, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Er moet nog worden onderzocht of deze optie echt werkbaar is.”
CDA: 'zorgen over voortgang dossiers'
CDA-fractievoorzitter Sandra Prinsen gaf aan dat haar partij een voorkeur heeft voor een meerderheidscoalitie. “Maar ik hoorde de informateur zeggen dat daar geen draagvlak voor is. Kan hij aangeven of tijd het enige argument was?” Roerdinkholder antwoordde dat tijd wel het belangrijkste argument was, maar dat er ook andere redenen zijn genoemd. “Vanwege de vertrouwelijkheid noem ik alleen de gemene deler.”
Volgens de informateur willen alle partijen dat de gemeentelijke “trein blijft rijden” en dat belangrijke dossiers geen vertraging oplopen. Er is bovendien brede steun om het huidige college, behoudens bijzondere omstandigheden, de rit te laten uitzitten.
Roerdinkholder stelt voor om een tweede gespreksronde te houden. Daarin wil hij onder meer verder praten over omgangsvormen en samenwerking in de raad. “Er is hoop op een stabiel en betrouwbaar bestuur voor de rest van deze raadsperiode,” besluit hij, “maar we zijn er nog niet.”
Coalitiebreker stelt informateur aan in Winterswijk: ‘Als je A zegt moet je ook B zeggen’
Geschreven door Davie Klein Gunnewiek
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.