De zeventigers van Puddingh na 55 jaar weer bij elkaar voor Roomse Herrie: ‘we zijn blij dat we in een katholieke plaats zijn geboren’

– In de Eurostudio aan de Heringsaweg oefent deze dagen de legendarische band Puddingh voor de aanstaande popreünie van Roomse Herrie. Het zijn louter zeventigers en stuk voor stuk doorgewinterde muzikanten die nog altijd zijn doorgegaan met muziek maken. Een van hen, basgitarist en zanger Theo te Brinke is speciaal van het Nederlandse Antillen-eilandje Bonaire teruggekomen. Na 55 jaar is Puddingh weer samen, althans… bij de allereerste editie van Roomse Herrie stonden ze elk in een andere band op het podium in City Lido te spelen. Aanstaande zondag gaat het opnieuw gebeuren én nu met Puddingh. Om 15.30 uur speelt Puddingh als vanouds de sterren van de hemel. En dat strak driekwartier lang.

In de Eurostudio is het behaaglijk warm. De muziek is gestopt, de repetitie is naar tevredenheid verlopen en de opbouw van hun optreden is doorgenomen. “We spelen ontzettend leuke muziek en dat beseffen we nu pas”, zeggen ze knikkend naar elkaar toe. Zenuwachtig voor zondag Roomse Herrie Live zijn de muzikanten niet. “We spelen gewoon, laat het gebeuren”, geven ze te kennen. De band is voor de popreünie op drummer Leo Hoenderboom na weer compleet. Hoenderbooms fysieke gezondheid maakt dat de band in Rob Tenten een uitstekende vervanger heeft gevonden. Tenten valt vaker in, bij Old Ni’js de huidige band van Ferdi Joly. Als drummer Han Mali in Boi Foi Toch moet spelen is Rob Tenten zijn vaste vervanger en dus was het vanzelfsprekend dat hij de club van weleer voor zondag 3 maart compleet maakt.

Als vanouds op elkaar afgestemd

Eenmaal aan tafel komen de herinneringen boven. “We hebben altijd heel veel lol gemaakt”, zegt Maria Joly, de zus van Ferdi. Zij kwam als 15-jarige bij Puddingh nadat de zanger van de band Frans Meulenbeek was vertrokken. Maria is de leadzangeres. Jan Kolkman, gitarist en bekendstaand als de alleskunner en ‘de gitarendokter’, flauwekult mee. Evenzeer straalt de gitarist van vertrouwen. Jan speelt in meer bands en zegt over zijn medeleden van de band: “Voor een zuivere afstemming hebben we aan een half woord genoeg”.
“Ergens in het achterhoofd zit nog iets en als dat wordt getriggerd, komen de oude nummers weer vanzelf boven”, beaamt gitarist Ferdi Joly. “Het gehoor op elkaar is goed en dat komt door de ervaring”, aldus Jan. “En heel eerlijk, ik had niet gedacht dat ik nog zoveel nummers wist te spelen”, reageert bassist Theo te Brinke op Joly. Hij logeert deze dagen bij zijn zoon in Barlo. Op Bonaire is Theo na zijn pensioen gewoon doorgaan met gitaar spelen en zingen. “Op Bonaire is het altijd mooi weer en praktisch elke dag kun je spelen. Er is altijd een happy hour.”

Puddingh in de beginperiode rond 1970. – Foto: Poparchief Roomse Herrie

Muziek Puddingh klinkt van deze tijd

Een belletje van Ferdi voor de derde editie was voor Theo voldoende om de Antillen voor twee weken te verlaten. Hoewel hij als gids op Bonaire in het hoogseizoen zit van de cruiseschepen, vond hij het meer dan de moeite waard terug te keren op het vaste land van Nederland voor de popgeschiedenis van Oost Gelre. “Op 30 september kreeg ik een appje van Jan Doppen van de organisatie en vrijwel direct heb ik contact gezocht met Theo op Bonaire.” Puddingh ontstond in 1969 na een jamsessie in het Pickgebouw aan de Patronaatsstraat. De groep schrijft eigen werk. Het wemelt bij Puddingh van hoogtepunten, incidenten en anekdotes, zo kondigt Roomse Herrie de band aan op hun website. En dat gebeurt ook na de repetitie als de verhalen van toen loskomen. De naam Puddingh? “Ach, we hadden altijd wel iets raars met een stuk flauwekul. Het moest gewoon Puddingh zijn”, lacht Maria en zegt dan met een serieus gezicht: “Theo en Ferdi hebben veel nummers geschreven. Ze klinken nog steeds van deze tijd. En in alles zijn we de tijd ver voor geweest. Al gooiden we er ook een wel eens het nummer door van ‘Achter het stille klooster’, van de Zangeres Zonder Naam. Voor degenen die haar niet kennen: ze zag eruit als Caroline van der Plas.”

Wij katholieken mochten alles: in de christelijke plaatsen was helemaal niks

Om in de belevenis van nu te schrijven: de keet stond achter de Werenfriduskerk in Zieuwent en was lang de repetitieruimte van Puddingh “De Hoeve heette het gebouw en we kwamen er op de zondagmiddag samen en maakten muziek. We maakten ook lol en er kwamen altijd wel mensen kijken.” Dat nam de pastoor van Zieuwent de lawaaimakers niet altijd in dank af. Het kost hem bijna zijn leven als hij de Puddingh-jongeren waarschuwt, dat het Lof gaat beginnen, daarbij door het raam leunend en dan ternauwernood ontsnapt aan een enorme vallende plank, die als afdekking voor het raam dienst doet. “We gehoorzaamden en waren dan een uur stil. We waren maar wat blij dat het kon. Op zondag was er nergens iet te doen. Rustdag, maar in katholieke plaatsen mocht gelukkig van alles. Wij katholieken mochten wat”, herinnert Maria de tijd. Later in de tijd oefent Puddingh bij ‘prins Johan’ in De Schoppe. De zondagmiddagrepetitie blijft gehandhaafd. In de herinnering van de bandleden een samenkomst waar lol en vriendschappen bovenaan stonden.

De popreünie Roomse Herrie ontleent aan dit soort verhalen uit de lokale geschiedenis de naam. Veel bandjes ontstonden in jeugdkoren die toen nog begeleid mochten worden door een piano, gitaren en zelfs drums in de kerken. Van Puddingh zat Theo in het kerkzangkoor: “We zongen tijdens de sacramentsprocessie met de harmonie in Groenlo of met het herenkoor als de bisschop kwam. We zongen de grote missen van Händel. En oh ja, Kraaienvanger van de bakker gaf ons gitaarles. Dat koste ’s avonds een rijksdaalder”, weet Theo nog. “Ik heb nooit noten leren lezen. Ik ken wel de akkoorden en de rest gaat op gevoel en het gehoor.”

Puddingh. – Foto: Poparchief Roomse Herrie.

Op een rij slapen op de gymmat

De beginperiode van Puddingh bestond uit veel repeteren. Het grote succes boekt de band bij het eerste echte optreden in beatclub Gloria aan de Aaltenseweg. Dit is de oude Boerenbond in Lichtenvoorde dat de kerk toentertijd aangekocht om de Lichtenvoordse hangjeugd van de straat te houden. Puddingh geniet daarna landelijke bekendheid. De bandleden trekken door heel het land en gaan ook over de grens. “Het kwam voor dat we eerst in de Möllekoare in Lichtenvoorde optraden en daarna afbouwden, alle apparatuur in het busje propten en die avond voor een optreden in Hengelo (Ov) in een volle zaal bij Fashion weer opbouwden voor het volgende optreden”. Voor een optreden in een café in Margraten (L) kreeg Puddingh 250 gulden. ” Het moest allemaal zo goedkoop mogelijk en nóg kwamen we terug met min 10 gulden”, lachen ze. “We sliepen op onze tourneetjes in een ‘sleep-in’. In Maastricht was dat een gymzaaltje waar we in een rij op de lange mat sliepen en oploskoffie in de morgen konden krijgen. We hebben op de gekste plekken gespeeld.” Ook in Duitsland. Ze moesten dan vóór middernacht terug zijn, want dan zat de grens dicht met een grote slagboom. Theo heeft de ketting er wel eens af proberen te halen, maar dat merkten enkele douanelieden. En dus zat er niets anders op dan snel omkeren en vervolgens kilometers omrijden om ergens de landsgrens over te gaan.

Het laatste optreden in Aalten; ieder zijn eigen muzikale weg

Het allerlaatste Puddingh optreden vindt in Aalten plaats op Paaspop in een grote tent met Kayak en Livin’ Blues. Daarna is elk lid zijn of haar weg gegaan. Allemaal bleven ze naast hun beroep muziek maken. “De muziek heeft geen van ons ooit verlaten.” Theo ging met Emiel Engel (dirigent bij de uitvoering van de jaarlijkse Mattheus passie in de Zieuwentse kerk) en zijn zus Mirijam Engel op bruiloften spelen. Theo zal later opduiken bij grillrestaurant Vivaldi in Miste waar hij tijdens het diner speelt. Waneer hij met pensioen gaat, doet Theo vrijwilligerswerk bij een zorgboerderij. “Daar hadden we voor de mensen een koortje en zongen van alles. Leuk hoor.” Dertien jaar geleden verhuisde hij met zijn Antilliaanse vrouw naar Bonaire. Daar treedt Theo nog steeds op.

Of het er na Roomse Herrie nog een keer van zal komen om samen in Puddingh te spelen ? “De muziek laat je nooit los. Maar weer gaan optreden na Roomse Herrie, dan zouden we daar toch echt speciaal voor gevraagd moeten worden.”

Roomse Herrie LIVE

Het feest in City Lido begint zondag 3 maart met een ontbijtshow An Taofel vanaf 11 uur, gepresenteerd door NOS-verslaggever Thomas Spekschoor en Willem te Molder (Boh Foi Toch, Omroep Gelderland). Van 13.30 tot 21.30 uur is het tijd voor de bandjes op drie verschillende podia. De backstageruimte voor artiesten is in de nabijgelegen discotheek De Pauw. De organisatie verwacht rond de 2000 bezoekers. Meer informatie op roomseherrielive.nl.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-01 11:32:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.