–
LICHTENVOORDE – Het percentage van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is tussen 2018 en 2022 verdubbeld. Dit aandeel was in 2020 door de coronapandemie al toegenomen. Die stijging heeft nu dus verder doorgezet. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Bij zwembad ’t Meekenesch lijken deze gegevens mee te vallen. Via de sociale dienst van de gemeente, Fijnder, kunnen kinderen deelnemen aan de zwemschool en neemt sinds dit jaar ook basisschool De Leeuw deel aan zwemonderwijs in dit Lichtenvoordse zwembad.
In 2018 had 6 procent van de kinderen geen zwemdiploma. In 2020 was dit 9 procent. In 2022 had maar liefst 13 procent van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar geen zwemdiploma. Er is ook een positieve ontwikkeling: in 2022 is het aandeel kinderen met alle drie de zwemdiploma’s (A, B én C) met 35 procent weer op het niveau van 2018. In 2020 was dit percentage namelijk gedaald ten opzichte van 2018, meldt het Mulier Instituut in het onderzoek. Oudere kinderen hebben dus vaker een diploma.
Badmeester Jeroen Scheuter zegt deze cijfers niet te kunnen meten met wat hij waarneemt. “Het aantal recreatieve zwemuurtjes is hier betrekkelijk weinig. We zijn extra voorzichtig wanneer kinderen met een migratieachtergrond bij ons komen zwemmen. Daarvan weten we dat zij dikwijls nog geen zwemdiploma hebben en het voor ze onvoldoende veilig is het diepe bad in te gaan.”
Scheuter vervolgt: “De aanmeldingen voor de zwemschool in ons bad blijven doorlopen en in die zin merken we weinig tot niets over een terugloop van het aantal kinderen dat geen kans krijgt een zwemdiploma te halen. We weten dat bij de groep van onze zwemschool een paar kinderen zitten voor wie Fijnder de zwemlessen betaalt. En er is een groep 5-6 van de basisschool die hier om de twee weken een ‘natte gymles’ krijgt. Daaronder zitten kinderen die na het behalen van het diploma niet meer zwemmen. Wat we doen is het zwemmen op het niveau te houden.”
De Lichtenvoordse badmeester probeert het zwemmen bij de scholen aan te moedigen in het belang van bewegingsonderwijs en de persoonlijke veiligheid van kinderen. Voor de betaalbaarheid van zwemonderwijs heeft Meekenesch een constructie in het leven geroepen waarbij eenderde door de gemeente Oost Gelre wordt betaald, eenderde voor rekening is van de stichting Move2BFit van de fysiotherapeuten en het laatste eenderde deel is voor de school. “Het is aan de school zelf om te beslissen voor wat zij kiezen. En mocht de afstand tot het zwembad méér dan 1 kilometer zijn, dan zijn er schoolbussen die kinderen naar het zwemmen brengen.”
Meer uit het onderzoek zwemvaardigheid
Uit het onderzoek van het Mulier Instituut blijkt: oe hoger het inkomen van het gezin, hoe vaker kinderen zwemdiploma’s hebben. Een kwart van de kinderen uit de laagste inkomensgroep heeft geen zwemdiploma. In de hoogste inkomensgroep is dit maar 2 procent. De helft van de kinderen uit de hoogste inkomensgroep heeft een A-, B- én C-diploma. In de laagste inkomensgroep is dat maar 24 procent. Kinderen met een migratieachtergrond hebben vaker geen zwemdiploma dan kinderen zonder migratieachtergrond. Daarnaast heeft een kleiner deel van deze groep alle zwemdiploma’s.
Met name in stedelijke gebieden ligt het percentage van kinderen die geen zwemdiploma heeft, beduidend hoger dan elders in het land. Dat ligt aan het aantal zwembaden dat in Nederland nog open is. Vele zwembaden moesten sluiten in verband met gemeentelijke bezuinigingen. Als gevolg daarvan nam ook het aantal bevoegde zweminstructeurs af.
Verantwoording
De cijfers over zwemvaardigheid van kinderen van 2012-2018 zijn afkomstig uit de Vrijetijdsomnibus (VTO) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De VTO-metingen van 2020 en 2022 zijn tot stand gekomen via een samenwerking tussen de Boekmanstichting (namens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), het Mulier Instituut (namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en het CBS.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-11-28 12:14:21
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.