–
HALLE – Voor zijn aardappelen zet hij alles op alles. Door de hevige regenval van afgelopen weken, kan akkerbouwer Bert Slöetjes uit Halle-Heide het deel dat nog in de grond zit moeilijk rooien. Volgens de LTO is hij niet de enige.
“Onze gebruikelijke voertuigen kunnen de percelen niet op”, zegt Slöetjes. Speciaal vanwege het natte weer heeft de boer in een rooier op rupsbanden geïnvesteerd. Die is in staat ook met dit weer het land op te gaan en de aardappelen uit de grond te halen. “Maar je wilt niet weten wat voor een modderboel het is en wat voor een sporen hij achterlaat.”
Natste oktobermaand ooit gemeten
Niet alle boeren hebben een soortgelijk voertuig en wanneer een deel van de oogst mislukt, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de prijzen van met name friet. Dat zegt Hendrik Jan ten Cate, bestuurder bij landbouworganisatie ZLTO.
“Het is een kwestie van vraag en aanbod”, licht Arjen Brak toe. Hij is sectorspecialist akkerbouw bij de LTO. “Naar verwachting zit er landelijk nog vijftien tot twintig procent van de consumptieaardappelen in de grond. In oktober werd in De Bilt 220 millimeter regen gemeten. Dat is echt een natte maand.”
De grond is een soort spons, deze is nu gewoon verzadigd.
Vorig jaar werd in De Bilt in oktober nog 38 millimeter gemeten aan regenval. De neerslag van oktober dit jaar is dan ook uitzonderlijk hoog. Het KNMI spreekt over ‘de natste oktobermaand sinds het begin van de waarnemingen in 1906’.
Volgens Brak is dat ook te merken: “De grond is een soort spons, deze is nu gewoon verzadigd. Wanneer aardappelen langer dan 48 uur onder water staan, kan er rot optreden. En een nat product is voor de boeren lastig op te slaan in de schuur. Bij veel boeren die het wel lukt om te rooien, worden de aardappelen dan ook direct opgehaald en verwerkt.”
Deadline
Pieter Evenhuis is lid van de LTO-vakgroep akkerbouw. Volgens hem proberen sommige akkerbouwers met gootjes het water weg te houden van de aardappelen. “Als boer leef je echt met het weer, maar een situatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt.”
Als boer leef je echt met het weer, maar een situatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt.
Telers op zand- en lössgrond moesten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit eigenlijk voor 1 oktober hun consumptieaardappelen rooien om een vanggewas te kunnen inzaaien. Dit door nieuwe mestregelgeving. Het vanggewas is bedoeld om na het rooien de stikstof op te nemen die in de bodem is achtergebleven. De datum werd uiteindelijk opgeschoven naar 15 oktober.
Niet op tijd rijp
Voor veel boeren waren de aardappelen door een nat voorjaar en daaropvolgende droogte halverwege oktober echter nog niet oogstrijp. Boeren die na de deadline nog niet gerooid hadden, worden volgend jaar gekort op de hoeveelheid mest die ze mogen gebruiken. Nu de aardappelen dus wél oogstrijp zijn, bemoeilijkt de nattigheid de oogst.
Akkerbouwer Slöetjes teelt op zandgrond zo’n 250 hectare aardappelen, waarvan 150 hectare fritesaardappelen. Eerder starten met rooien kon dus niet vanwege de nattigheid in het voorjaar, waardoor het poten later begon. “Je wilt je aardappelen toch door laten groeien, maar er is nu wel extreem veel water. We hopen op een drogere tijd. Maar december komt er ook aan en vorst is onze grootste vijand.”
Kijk hier hoe Bert nu zijn aardappelen moet oogsten:
Geschreven door Tijn Marinussen, Omroep Gelderland op 2023-11-15 05:22:09
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.