Gevangenis in Zutphen opent deuren voor nieuw personeel

– Penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen houdt donderdag 9 november een wervingsdag. Belangstellenden voor een baan in de gevangenis kunnen dan een kijkje achter de muren nemen.

Wie de wervingsdag van PI Achterhoek wil bezoeken moet zich wel vooraf aanmelden via deze link. Iemand die eerder dit jaar de stap zette om aan het werk te gaan in de Zutphense bajes is Sander. Hij is enthousiast over z’n nieuwe baan. “Het is een cliché, maar wel waar: geen dag is hetzelfde in de gevangenis.” Na zijn opleiding aan het CIOS werkte Sander vijftien jaar als zelfstandige in de sportsector. “Met veel plezier, maar ook met de nodige onzekerheden. Ik wilde ik me graag verder ontwikkelen. Vandaar dat ik graag iets heel anders wilde.”

Zijn vrouw wees hem op een vacature bij PI Achterhoek. “Echt iets voor mij vond ze. Competenties zoals sociaalvaardig, samenwerken en zelfverzekerdheid passen goed bij mij. Ik heb gesolliciteerd en werd uitgenodigd voor een gesprek. Vervolgens heb ik een meeloopdag meegemaakt en dat beviel me erg goed. En inmiddels werk is dus alweer een half jaar met heel veel plezier hier.”

Als arbeidsbegeleider zorgt Sander samen met collega’s voor de dagelijkse begeleiding en aansturing van gedetineerden die in één van de werkzalen van de gevangenis uiteenlopende werkzaamheden verrichten. “Door te werken leren gedetineerden vaardigheden die ze kunnen helpen bij een succesvolle terugkeer in de samenleving”, legt Sander uit. Zelf zorgt hij vooral voor begeleiding in de werkzalen waar fietsen worden hersteld en waar pallets in elkaar worden gezet. Daarbij maken gedetineerden gebruik van allerlei gereedschappen, zoals nagelpistolen voor het maken van pallets.

Ik veroordeel gedetineerden niet op wat ze misdaan hebben, dit is immers al door de rechter gedaan

Bij buitenstaanders kan dit vraagtekens oproepen, maar Sander weet als insider inmiddels beter. “Nee hoor, dat is niet gevaarlijk. Gedetineerden kiezen er zelf voor om aan het werk te gaan tijdens hun detentie. Dit is niet verplicht. Uiteraard wordt er goed gekeken naar wat iemand kan en of iemand wel of niet geschikt is voor bepaalde werkzaamheden. Dus van onveiligheid is geen sprake.” Nieuw personeel krijgt een interne basisberoepsopleiding waarbij ze gedurende acht weken alles leren over wet- en regelgeving in een gevangenis. Ook zaken als zelfverdediging komen dan aan bod.

Het dagelijks omgaan met gedetineerden gaat Sander prima af. “Ik veroordeel gedetineerden niet op wat ze misdaan hebben, dit is immers al door de rechter gedaan. Wij moeten ervoor zorgen dat ze de periode van detentie zo goed mogelijk doorkomen. Ik ga respectvol met ze om en dan krijg je ook respect terug. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de re-integratie van een gedetineerde. Iedereen verdient een tweede kans. Wanneer iemand aan het einde van zijn detentie laat weten dat hij blij is weer vrij te zijn, maar ook het nodige heeft geleerd, geeft me dat veel voldoening.”

Op de dag zelf kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen achter de poorten van de inrichting.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-11-01 08:03:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.