Huisartsenorganisatie zet vliegtuig in om huisartsen aan te trekken

– Een groot tekort aan huisartsen dreigt in Oost-Gelderland. Een organisatie van huisartsen probeerde vrijdagmiddag net afgestudeerden enthousiast te maken met de kans op een rondvlucht op vliegveld Teuge.

“Op de Veluwe en in de Achterhoek zitten we te springen om huisartsen!”, meldt Huisartsen Organisatie Oost Gelderland (HOOG). HOOG telt 45 huisartsenpraktijken in Apeldoorn, Zutphen en Oost-Achterhoek.

Met de wervingsactie richtte HOOG zich op “jonge, net of bijna afgestudeerde huisartsen, huisartsen met een aantal jaren ervaring als waarnemer die zich willen oriënteren op het praktijkhouderschap en huisartsen die de drukte van de stedelijke omgeving willen inwisselen voor de rust en ruimte van de Veluwe of de Achterhoek.” De eerste tien aanmeldingen kregen een rondvlucht.

Onorthodoxe aanpak

Een onorthodoxe aanpak? “Het is hard nodig”, zegt Bart Smit, directeur van HOOG. “Nu krijgen we de bezetting nog rond. Maar we voorzien op termijn een tekort door de vergrijzing in onze regio. Als ik alleen naar Apeldoorn kijk dan houden er zeker 45 praktijkhouders mee op de komende jaren.” Huisartsen werken ook nog eens vaak parttime, gaat hij verder. “Dat betekent dat we voor de vervanging van een huisarts die met pensioen gaat, twee nieuwe huisartsen nodig hebben. Dus in Apeldoorn hebben we straks negentig huisartsen nodig.”

In de komst van commerciële partijen die huisartsenpraktijken overnemen ziet Smit beslist geen oplossing. “We lossen het als huisartsen graag zelf op en willen de commerciële partijen geen ruimte geven.”

Grootste tekort in Achterhoek

Uit cijfers van de Landelijke Huisartsenvereniging LHV springt naast de Veluwe met name de Achterhoek er negatief uit. Ook daar is het aandeel artsen dat richting de pensioenleeftijd gaat hoger dan gemiddeld in Nederland. Tegelijkertijd wordt de aanwas van nieuwe artsen in deze regio minder en de vraag naar zorg groter. In de regio wordt na Zeeland dan ook het grootste tekort verwacht van alle Nederlandse regio’s in 2028.

Veel artsen vestigen zich namelijk in de regio waar ze zijn opgeleid. “Landelijk is er al 20 tot 25 procent minder instroom op de huisartsenopleidingen”, zegt Smit. “Maar daarbovenop komt nog dat onze regio, de Veluwe en Achterhoek, geen medische faculteit heeft. Dat maakt het extra moeilijk.”

Bekijk hier de beelden van de rondvlucht:

Geschreven door Laura Cuijpers, Omroep Gelderland op 2023-09-23 15:28:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.