–
ZIEUWENT – Stef Hoitink (50) heeft in vijf jaar tijd al bijna 58.000 stukjes aan zwerfafval opgeruimd. Dat doet hij elk weekend met zijn racefiets en rugzak, gekleed in Achterhoeks tenue. “Wist je dat eenden veel van ons zwerfafval in het water voor voedsel aanzien en opeten?”
“Ik zat bij een fietsclub en tijdens het fietsen zag ik steeds meer zwerfvuil in het buitengebied belanden. Ik vond dat te veel worden en toen dacht ik daar ga ik wat aan doen.” Zelf noemt Stef Hoitink zijn idee ‘pliken’, een verbastering van plastic, blikjes en biken. Stef: “Ik zit niet alleen op de fiets, ik spring er ook regelmatig van af om afval op te ruimen. Ik ben topfit en zorg dat het zwerfafvalprobleem wordt opgelost. Een win-win situatie.”
Onverschilligheid
Stef bekent dat hij vroeger niet zo milieubewust was als nu. “In mijn jonge jaren rookte ik ook en de sigaretten liet ik zo op de grond vallen. Je had niet het idee dat het zo schadelijk zou zijn. Maar nu je dat wel weet, dan schrik je daar toch van. Doordat mensen de effecten niet weten, zorgt dat voor onverschilligheid. Ze gooien bijvoorbeeld argeloos hun blikje weg dat uiteindelijk in het veevoer belandt. Daardoor komt een koe te overlijden en dat vind ik zeer kwalijk.”
De 50-jarige wil de wereld schoon achterlaten voor zijn drie kinderen. “Wat jij als ouder achterlaat, daar moeten de kinderen mee verder. Dat moet een schone leefomgeving zijn. Daar maak ik me hard voor.”
Inspiratie
Stef staat ook wel bekend als de zelfbenoemde Achterhoekse ‘zwerfinator’, geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Dirk Groot, die voor gemeenten op wetenschappelijke wijze van alles registreert over zwerfafval. “Hij heeft veel nieuwe initiatieven en ideeën”, zebgt Stef. “Dat lijkt me ook wel een uitdaging om iets op zo’n wijze in de Achterhoek te gaan doen.’’ Net als Dirk registreert Stef ook het zwerfafval dat hij tegenkomt. Door middel van deze data kunnen de overheden dan grote bedrijven aanspreken op het zwerfafval.
Van hobby naar beroep
Tegenwoordig heeft Stef van zijn hobby zijn werk gemaakt. Als afvalcoach gaat hij rond Doetinchem en geeft advies aan de gemeente. Ook wijst hij organisaties op het nut van afvalscheiding. Sinds de invoering van statiegeld komt hij blikjes steeds minder tegen. “Toch zie ik ze nog wel eens. Dat stimuleert mij ook om door te gaan en het onder de aandacht te blijven brengen.”
Geschreven door Kyara Derksen, Omroep Gelderland op 2023-09-17 13:05:31
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.