–
WINTERSWIJK – Door grondruil van drie stukken grond aan de rand van het centrum wil gemeente Winterswijk de doorstroom op gang brengen. Het plan behelst de locaties van Stichting ’t Kreil aan de Dingstraat, de busremise aan de Kleine Parallelweg en het oude politiebureau (WIC) met spoorbosje. “Het zijn een paar plekken die het nét niet meer zijn waarmee we doorstroom op gang te brengen”, zegt wethouder Gosse Visser. D e plekken knappen niet alleen op. Door 50 tot 60 woningen te bouwen gericht op senioren, komt er woningruimte voor starters en gezinnen.
Gosse Visser spreekt van een ‘driehoeks-initiatief’. De bedoeling is om 50 tot 60 woningen te bouwen op het terrein van de speeltuin en het activiteitengebouw van Stichting ’t Kreil. De plek is volgens de wethouder een ideale locatie dichtbij het centrum waar ouderen graag willen wonen. “We zien dat die groep graag kleiner wil gaan wonen, maar die mogelijkheid is er nauwelijks. Wanneer we hier als gemeente Winterswijk op inzetten, komt er een doorstroom opgang voor woningruimte voor gezinnen en starters.”
Stichting ’t Kreil maakt ruimte voor dit plan door te verhuizen naar het spoorbosje achter het oude politiebureau (WIC) aan de Kreilstraat. Ank Leus van ’t Kreil: “De Dingstraat is een alsmaar drukker geworden weg geworden en gevaarlijk voor de inloop- en uitloop. En we hebben te maken met een speeltuin die niet meer voldoet. In het spoorbosje krijgen kinderen een natuurlijke speelplek met boomhutten, klimtorens en een kabelbaan. Er is ruimte voor een nieuw gebouw voor onze voorzieningen. En in het oude politiegebouw, kunnen we weg met onder meer ons archief. Alles wordt er beter van.” Het oude politiebureau geeft ruimte voor nog eens 8 appartementen. Dat gebouw is van een andere ontwikkelaar. De ombouw van het oude politiebureau dient de doelgroep van beginners op de woningmarkt.
Beide stukken (spoorbosje en speeltuin) grond zijn nu nog van de gemeente. Om woningen te kunnen bouwen op het terrein van de speeltuin, moet de grond overgedragen worden aan de ontwikkelaar. Dat wil gemeente Winterswijk graag doen met ontwikkelaar Hans Siebes van Erge CV. Die heeft het terrein aan de overkant gelegen busremise op de hoek Dingstraat-Kleine Parallelweg gekocht met het oog op toekomstontwikkelingen in Winterswijk. Wanneer Winterswijk de grond van de busremise aankoopt houdt ze positie om de Dingstraat door te trekken met een verbinding onder het spoor door.
Voor de ontwikkeling van deze plannen is het belangrijkste dat de betrokken partijen zich verbinden aan deze grondruil. Daarom kan Hans Siebes nog niet zeggen hoe de plannen voor de seniorenwoningen eruit komen te zien. “Het wordt in ieder geval een mix van koop- en huurwoningen. Er zullen voldoende parkeerplaatsen moeten komen en dat vormt een uitdaging. We hebben al met de buurt gepraat en blijven dat doen. De plannen zullen we eerst met de buurt bespreken, voordat we ze delen.” Hoewel Siebes zegt dat hij een groter risico aangaat met de grondruil, heeft hij alle vertrouwen in dat wanneer het contact met de buurt zo blijft, de bouw medio 2024 kan beginnen.
Gemeente Winterswijk heeft voor dit ‘driekhoeks initiatief’ 6 ton aan financiële ruimte nodig: 446.550 euro voor de aankoop van de busremise en 187.500 euro voor het schoon opleveren van het spoorbosje en de grond aan de Dingstraat. Wethouder Gosse Visser: “De gemeente legt uiteindelijk 285.000 euro bij. We moeten kosten maken om te saneren maar krijgen er grond voor terug. Concreet zijn er nog geen plannen voor de busremise, maar wen willen de gebouwen wel gaan slopen.” Waar de bussen van Transit-Oost naar toe gaan, is nog niet bekend. “Daar zijn gesprekken over”, aldus de wethouder.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-09 08:42:00
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.