Gé Oonk neemt na 42 jaar Volksfeest besturen afscheid: “Je doet het om aan alle Winterswijkers een mooi volksfeest te bieden’

– Gé Oonk had er twee jaar geleden een punt achter zijn penningmeesterschap voor de Vereeniging Volksfeest en Bloemencorso willen zetten, maar toen kwam corona. “En dat laat je ‘het spul’ niet zomaar achter. Integendeel: we moesten het corso aan de gang zien te houden, want als je dat eenmaal stil hebt liggen, houd je de mensen moeilijk gemotiveerd. Je hebt een groot bedrijf te organiseren.” Gés afscheid valt komende weekend precies samen met de 135e keer volksfeest in Winterswijk.

In de fietsenwinkel van Gé Oonk aan de Misterstraat wensen klanten hem en zijn familie een goed volksfeest toe. Een goed volksfeest wensen begint ruim een maand van tevoren. “Het hoort bij Winterswijk en zo doen we dat”, zegt hij met een plezierige lach. “Als je de dagen organiseert, dan is het de dankbaarheid die je van de mensen krijgt de reden waarom je het volksfeest organiseert en meer dan veertig jaar volhoudt. Je wilt het altijd goed doen voor de mensen.”

Wat het volksfeest met bloemencorso eind augustus voor Winterswijkers betekent, is voor buitenstaanders moeilijk te bevatten. Het is omgeven met tradities van muziek afmelden in de feesttent op de Markt en het spontaan ontstane luchtroeien op de Peperbus (red: de rotonde kop Meddosestraat). Dit gebeurt om 01.00 uur ‘s nachts om de feestgangers duidelijk te maken dat het volksfeest nu toch echt is afgelopen. Het dienstdoende muziekkorps speelt daar nog één keer voluit en druipt dan langzaam af.

Van kleins af aan met de muziek mee

Gé Oonk was er vroeg bij betrokken. Als 6-jarig jongetje liep hij met de muziek mee. Met 75-jaar Volksfeest deed hij mee met een versierde fiets en later bouwde hij aan de wagens van de Misterstraat. “Waarom de optocht van het bloemencorso niet op de zondag is wanneer veel mensen vrij zijn, is omdat het een feest is voor Winterswijkers en de omliggende buurtschappen. We vieren het einde van de zomer en de vakantie. Mijn passie is altijd geweest een mooi volksfeest aan Winterswijkers te bieden en minder met meer toeschouwers en toeristen aantrekken voor het corso. In de lengte van jaren is de intentie een verbinding tot stand brengen tussen Winterswijkers. “

Collecteren om het ‘Volks-feest’ voor alle Winterswijkers toegankelijk te houden

Gé Oonk is sinds tien jaar penningmeester in het dagelijks bestuur van de organiserende vereniging. Onder dit bestuur valt het hoofdbestuur dat een afvaardiging vormt van tal van commissiebesturen. In totaal vormen bijna honderd leden de besturen van de Vereeniging Volksfeest en Bloemencorso Winterswijk. Gé is begonnen als bestuurder van de muziekcommissie, toen Bernard Hoekstra hem in 1980 vroeg. Hij werd in 1990 voorzitter en werd verantwoordelijk voor het muziekprogramma, de korpsen en de muziek op Koninginnedag. Daarna voegde hij zich bij de commissies verantwoordelijk voor de collectes en de kinderspelen. “We zijn een grote organisatie en wat je wilt is feest maken voor de Winterswijkers. En wat we daarbij heel belangrijk vinden is dit ‘volks-feest’ toegankelijk te houden voor iedereen door huis-aan-huis te collecteren. We vragen geen sponsoring, maar collecteren omdat het een feest is van en voor het ‘volk’ is, dus collecteren we ook bij de bedrijven. Dat wat we ophalen besteden we aan onze activiteiten, de kermis, het corso en de feesttent. Het wordt steeds moeilijker een groot evenement te organiseren, als je kijkt naar de kosten voor bijvoorbeeld de veiligheid en duurzaamheid. We vallen onder het festivalniveau van de Zwarte Cross met de Veiligheidsregio die heel goed op ons let. We zijn 40.000 euro aan beveiliging kwijt. De gemeente faciliteert wel een deel en we hebben in de samenwerking met de horeca weer goede afspraken kunnen maken, maar het is jaarlijks een hele puzzel om een feest te organiseren waar iedereen vrij aan kan deelnemen. Alleen, zo gauw je gaat eten en drinken moet je de portemonnee trekken.”

Groei

Gé vervolgt: “Ik mag het afkloppen. Zolang ik het heb gedaan, is het feest altijd goed verlopen. Wel sla ik op de zaterdag de krant op na of er geen excessen zijn gebeurd.”
Heeft een bestuurder niet het verlangen om het volksfestiviteiten te verbeteren en het bloemencorso te laten groeien? “Je probeert een organisatie goed vorm te geven. De meeste dingen groeien zo. De kermis lag altijd ver af van de festiviteiten. Doordat bij schouwburg De Storm de zaak op de schop ging is de kermis verplaatst naar het Vrijheidspark. Daar is het altijd gebleven. Een ander voorbeeld is het roeien op de Peperbus. Het idee is geboren om de tent leeg te krijgen. Via inmiddels een vaste route neemt de muziek de mensen mee naar de rotonde. De traditie is zo groot geworden dat er al mensen gaan zitten wachten op de komst van de stoet. ‘Wacht, het roeien komt er zo aan’, hoor je dan.”

Het Winterswijkse bloemencorso is in de jaren gegroeid. Met twintig grote en middelgrote wagens en ongeveer evenveel kleine wagens behoort Winterswijk tot de toonaangevende bloemencorso’s in Nederland. “Het bloemencorso is immaterieel erfgoed geworden waardoor we sterker zijn geworden. We hebben in de afgelopen jaren meer inschrijvingen gekregen. Corsogroepen die geen dahliaveld hadden, hebben die nu wel. En dat is mooi, want als je geen bloemencorso hebt, staan de mensen niet meer op de Markt voor het volksfeest vieren.”

Voor de laatste keer melden de muziekkorpsen bij hem af

Vanavond begint met ‘Corso in Concert’ het Volksfeest. Vervolgens melden de Winterswijkse muziekverenigingen die aan de optocht deelnemen zich nog één keer bij hem af in de feesttent midden op de Markt. Mensen kunnen hem de hand schudden. Gé: “Ik ben dankbaar voor de medewerking die ik van mijn vrouw en mijn zoon heb gekregen. De fietsenzaak kon gewoon doorgaan. Voor de dankbaarheid van Winterswijkers en de spontane reacties vanuit het publiek, heb ik het besturen altijd gedaan. Mijn opvolger Bob Konings brengt als registeraccountant een brok ervaring in. Ik vind het fijn dat hij het gaat doen en van mij overneemt.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-24 11:23:21


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.