Boeren moeten zorgen voor meer schaduw, vindt NVWA

– Het aantal schaduwplekken in de wei voor dieren moet snel toenemen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “Klimaatopwarming en hogere temperaturen worden links en rechts een probleem”, aldus NVWA-inspecteur Marinus Kornegoor. “Hoewel steeds meer veehouders en hobbyboeren maatregelen nemen, hebben dieren niet overal de kans om schaduw op te zoeken.”

De kans op hittestress bij dieren wordt groter wanneer er sprake is van hoge temperaturen in combinatie met een relatief hoge luchtvochtigheid. “Bij bepaalde waarden hebben veehouders én hobbyboeren zelfs een wettelijke verplichting om schaduw en water te regelen voor de dieren”, aldus Kornegoor. “Die boodschap van de verplichting moet tussen de oren belanden van de eigenaren.”

Hittestress bij één dier is voor ons net zo erg als hittestress bij duizend dieren

NVWA-inspecteur Marinus Kornegoor

Dat kan natuurlijke schaduw in de wei zijn door middel van een boom, struik, of bijvoorbeeld een kar of weideoverkapping. Maar ook een stal voorzien van voldoende ventilatie volstaat. Kornegoor: “Het gaat ons erom dat we de kans op hittestress bij dieren verminderen.”

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) vindt het beschermen van dieren ook belangrijk, zo meldt een woordvoerder: “LTO stimuleert haar leden om allerlei maatregelen te nemen tegen hittestress, waaronder het creëren van voldoende schaduwplekken. Wij wijzen onze leden op een speciale website waar de voorspelling per diersoort, per locatie staat.”

“Veehouders doen hun best om in geval van hoge temperaturen maatregelen te nemen en hun dieren te beschermen en de gevolgen van hitte te beperken”, voegt de LTO-woordvoerder toe. “Het maken van voldoende schaduwplekken hoort daarbij.”

Kans op een boete

Mensen die hun dieren in de wei geen of onvoldoende verkoeling bieden, hebben kans op een boete. “Daar word je niet vrolijk van”, vervolgt Kornegoor. “Want dat zijn bedragen met een richtlijn van 1500 euro of meer. Het maakt ons niet uit of je veehouder of hobbyboer bent. Hittestress bij één dier is voor ons net zo erg als hittestress bij duizend dieren. Gelukkig komen we met een goed gesprek vaak snel tot een oplossing en blijft de boete achterwege.”

Wat zijn de symptomen van hittestress bij dieren? Hoe zat het vroeger met natuurlijke schaduw op het platteland? En tegen welke problemen lopen mensen aan als ze schaduw willen creëren in de wei? Je komt erachter in onderstaande reportage.

Voor de komende dagen wordt warm weer voorspeld. Inspecteur Kornegoor verwacht daarom tientallen meldingen binnen te krijgen dat dieren te maken hebben met hittestress. “Mensen lopen, fietsen of rijden door het landschap en sturen met hun telefoon razendsnel een misstand door. Ondanks dat we op deze warme dagen opschalen met onze medewerkers, zijn het vaak zoveel meldingen dat we het niet kunnen behappen.”

Daarom maakt de NVWA noodgedwongen een selectie. “Wij kijken allereerst hoe compleet de melding is. Een onduidelijke melding vanaf de snelweg of trein dat er ergens in een weiland geen schaduw of water is, heeft voor ons eerlijk gezegd geen hoge prioriteit.”

Waar voldoet een goede melding aan?

De NVWA wil het liefst een exacte locatie en bewijs hoe de dieren erbij staan. “Hijgen ze? Hebben ze hun tong uit de bek? Is de waterbak leeg? Maak daar dan foto’s of filmpjes van”, aldus Kornegoor. “Dan hebben we meer informatie waar we wat mee kunnen. We bellen dan sowieso met de veehouder of gaan fysiek langs om te vragen wat er aan de hand is. Op basis van dat gesprek zijn de meeste veehouders echt wel genegen iets te doen. De veehouder moet dan met foto’s bewijzen dat de maatregelen zijn genomen.”

Bereken zelf de kans op hittestress

Via de website van GD Diergezondheid kan je gemakkelijk een 7-daagse kans op hittestress berekenen voor verschillende dieren. “Wij maken daar als NVWA ook gebruik van”, vertelt Kornegoor. “Je tikt je postcode in, selecteert wat voor dier je hebt en er komt een kansberekening uit. Deze percentages zijn wetenschappelijk onderbouwd. Alleen paarden hebben nog geen wetenschappelijk onderbouwing, maar daar houden wij als NVWA een temperatuur van 27 graden aan.”

Geschreven door Teunis van der Poel, Omroep Gelderland op 2023-08-19 09:58:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.