LICHTENVOORDE – De grasvelden tussen Vragender, Lichtenvoorde en Lievelde worden ieder jaar bezocht door duizenden Zwarte Cross-gangers. En die feestgangers moeten ergens slapen. Buren van de cross, André en Hetty Porskamp, openen ieder jaar een tijdelijke camping en hebben inmiddels wel 400 gasten.
Op de camping is het altijd gezellig. – Foto: Omroep Gelderland
Jaren geleden op een vrijdagmiddag reed een auto het erf op. Daarin zat een moeder met een stel jongens van 14 jaar oud. Ze vroeg of de jongens met een tent konden overnachten. “Wij zeiden ‘dat mag, maar we hebben geen toiletten en douches’. Dat was geen probleem volgens de jongens”, vertelt Hetty.
Het jaar daarop kwam een andere groep vrienden vragen of ze mochten blijven kamperen. Ieder jaar groeide de groep. En daarmee is de camping begonnen.
'Geen vuur, overlast en rotzooi'
De campinkjes waren op een gegeven moment té professioneel om zonder vergunning te bestaan. Een campingvergunning was nodig. Deze vergunning is alleen geldig tijdens de Zwarte Cross. Bij een camping met minimaal 200 gasten ben je verplicht om aan bepaalde eisen te voldoen. “Denk aan een noodplan, sanitaire voorzieningen en bijvoorbeeld een beveiliger die ’s nachts aanwezig is.”
Daarnaast worden verschillende regels gehanteerd. “Geen open vuur, geen overlast, geen rotzooi. Je moet je netjes gedragen en geen rommel laten rondslingeren.” Mochten mensen toch over de schreef gaan dan zijn ze wél streng. “We waarschuwen één keer. Gebeurt het daarna nog een keer dan wordt de gast verwijderd. Gelukkig is dit bij ons nog nooit voorgekomen.” Met een beveiliger die rondloopt is het ’s nachts een stuk fijner slapen. “Je gaat toch wel wat geruster naar bed.”
Druk, druk, druk
De familie Porskamp is er maar druk mee. André, Hetty, zoon en dochter werken het weekend keihard om de gasten een topverblijf te bieden. “In het begin was het gewoon uitproberen. Na zoveel jaar heeft André inmiddels een compleet draaiboek ontwikkeld waarin staat wat er nodig is, de bestellingen en wat er nog gedaan moet worden. Ik houd de administratie bij en zorg voor de vergunning.”
Naast dat de familie zelf druk in de weer is, hebben ze bepaalde dingen uitbesteed. Iemand poetst iedere ochtend het sanitair en er is een jongen werkzaam voor de elektra en de aansluitingen.
'Iedereen staat voor je klaar'
Een van de medewerkers is Sven Kasteel. Hij is, zoals hij het zelf noemt, een ‘manusje van alles’ en regelt tijdens het weekend onder meer de elektra en de riolering. Volgens Sven is er een gemoedelijke sfeer op de camping. “Als ik over de camping loop, word ik weleens aangesproken en uitgenodigd voor een drankje.
“Maar ook als ik met iets bezig ben en ik heb hulp nodig, dan staan er genoeg mensen te trappelen om de handen uit de mouwen te steken. Iedereen staat voor je klaar.” Dat sfeertje zorgt ervoor dat er mensen staan die niet eens naar de Zwarte cross gaan, maar gewoon een weekendje op Camping Porskamp komen kamperen.
'Je bouwt een band op'
Hetty vertelt dat ze voorkeur hebben voor vaste gasten. “Na zoveel jaar bouw je een band op met de groepen die komen. Die leer je kennen en die respecteren de regels. Ik denk dat zo’n 90 procent van de gasten al eerder op onze camping heeft gestaan.”
Nieuwe gasten worden op de reservelijst gezet. Zodra de eerste lijst gebeld is en er plekken open blijven, dan worden nieuwe mensen toegelaten. Tijdens de Zwarte Cross komen vaak nog mensen aan de deur om te vragen voor een plaats. “Soms kunnen we dat toelaten maar we moeten ons houden aan het maximale aantal dat toegestaan is door de gemeente. Nu zit de camping al helemaal vol”, eindigt Sven.
‘Alles kump goed’, dialect weer populairder in Achterhoek
Motorcrossers racen om startbewijs finale Zwarte Cross
Geschreven door Syl Schoppers
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.