Arrisveld aangewezen als nieuw industrieterrein voor Winterswijk

WINTERSWIJK – Het Arrisveld is definitief aangewezen als het nieuwe bedrijventerrein om te voldoen aan de vraag naar industriële ruimte. In het 30 hectare grote gebied tussen de Groenloseweg en het logistieke centrum van Obelink is 16 hectare grond nodig om aan de vraag te voldoen. Daarnaast is er nog eens 6 hectare extra grond nodig voor de aanleg van infrastructuur en groenvoorzieningen, passend bij het plan om een groen en duurzaam bedrijventerrein te ontwikkelen. Het duurt naar verwachting nog zes jaar voordat het eerste bedrijf zich hier zal vestigen.

Links de nieuwe locatie voor het bedrijventerrein; rechts protesten tegen een nieuw bedrijventerrein in Winterswijk
Links de nieuwe locatie voor het bedrijventerrein; rechts protesten tegen een nieuw bedrijventerrein in Winterswijk – Foto: Omroep Gelderland

Wethouder Gosse Visser blij met de gemaakte keuze

Wethouder Gosse Visser is blij met de gemaakte keuze en benadrukt dat er een zorgvuldig proces is doorlopen waarbij de gemeenteraad continu betrokken is geweest. “Hiermee kunnen we de Winterswijkse ondernemingen tevredenstellen. Dit zal honderden nieuwe banen opleveren voor onze inwoners,” zegt Visser optimistisch over de toekomst van Winterswijk. Op dit moment bevindt een derde van de banen zich in de gemeente zelf, geeft Visser aan.

Behoefte aan nieuw bedrijventerrein sinds 2018

Winterswijk is al sinds 2018 op zoek naar een geschikte locatie voor bedrijven, aangezien de bestaande industrieterreinen vol zitten. Een economisch onderzoek in samenwerking met de OWIN wees uit dat er tot 2040 minimaal 16 hectare en maximaal 30 hectare nodig zal zijn. Anderhalf jaar geleden kocht de gemeente het terrein van De Vlijt om snel te kunnen inspelen op de vraag. Dit terrein, gelegen bij de oude steenfabriek aan de Misterweg, bleek echter niet voldoende.

Arrisveld als beste optie uit locatieonderzoek

Het vorige college had een terrein aan de Misterweg, tegenover de kampeerwinkel, aangewezen als mogelijke locatie. Hiertegen kwam veel verzet, ook vanuit de politiek. Na een uitgebreide zoektocht, waarbij in overleg met de gemeenteraad randvoorwaarden werden opgesteld en locatiepaspoorten met voor- en nadelen werden opgesteld, bleef Arrisveld als enige optie over. De Misterweg, één van de acht kanshebbers, is definitief geschrapt.

Provincie en waterschap betrokken bij besluitvorming

De keuze voor Arrisveld is in nauw overleg met de provincie en het waterschap gemaakt. “Water en bodem waren belangrijke factoren bij de definitieve keuze. De nieuwe wetgeving, die vereist dat locaties extreme regenval kunnen verwerken, heeft de doorslag gegeven,” aldus Visser. Een ander argument voor de keuze van Arrisveld is de nabijheid van twee zonnevelden. Visser benadrukt dat dit bedrijventerrein anders zal zijn dan de huidige terreinen en noemt het ‘een inspirerende omgeving’.

Aandacht voor omwonenden en betrokken inwoners

Hoewel Visser blij is met de beslissing, toont hij ook begrip voor de omwonenden. “We realiseren ons dat dit een ingrijpende ruimtelijke ontwikkeling is met impact op de omgeving.” Omwonenden zijn dinsdag per brief geïnformeerd. Vandaag worden brieven verstuurd naar de inwoners in de gebieden die uiteindelijk niet zijn gekozen. Visser: “Inwoners hebben lang in onzekerheid verkeerd en er was veel onrust over de verschillende aangewezen gebieden. Met deze beslissing komt er duidelijkheid.”

Verplaatsing van bedrijven naar Arrisveld niet verwacht

De gemeente Winterswijk verwacht niet dat bedrijven op de bestaande locaties zich snel zullen verplaatsen naar Arrisveld. Wel erkent Visser dat er regelmatig vragen binnenkomen over uitbreidingen, maar hij benadrukt ook dat het huidige beleid gericht is op verduurzaming, met als voorbeeld het oude pand van Philips.

De volgende stap voor de Winterswijkse gemeenteraad voor de ontwikkeling van Arrisveld tot een industriegebied is kaderstellen voor een nieuwe gebiedsvisie over wat de raad wel en wat niet toestaat. Verkeer is een belangrijk aandachtspunt in het gebied.

Voor de ontwikkeling vraagt het college eerst om een voorbereidingskrediet van 600.000 euro voor de ontwikkelingsfase. Daarna nog een krediet van 5 miljoen voor het verwerven van gronden en opstallen. Dit wordt later vertaald in de grondprijs. Op de grond rust een voorkeursrecht. Dat betekent dat eigenaren hun grond eerst aan de gemeente Winterswijk moeten aanbieden als zij deze willen verkopen.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.