–
GROENLO – Op zaterdag 23 juli strijkt de zomertoer van Erfgoed Gelderland neer in Groenlo. Er worden op deze dag tal van activiteiten georganiseerd in het centrum van de vestingstad rondom het Stadsmuseum en de oude Calixtus.
De vesting Grolle bereidt zich voor op de herbeleving van de Slag om Grolle in 1627, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op zaterdag 23 juli wanen bezoekers zich in de geschiedenis van Gelderland in Groenlo. In de vestingstad vinden tal van historische activiteiten plaats om een indruk te krijgen over hoe er vier eeuwen geleden aan toeging in dit oosten van Nederland. Kortom: er valt voor elke bezoeker wel wat te beleven. De toegang is op deze dag overal gratis. In het Stadsmuseum is er een uitleg over de impact die dit had op het leven van alledag.
De opening van de dag wordt verricht in de Oude Calixtuskerk, de laatste stille getuige van deze roerige tijd. Hier wordt naast de vertelling van het historische verhaal, een presentatie gegeven van het nieuwe Museum 1627.
Re-enactors en demonstraties kleuren het straatbeeld. De organisatie van de Slag om Grolle is natuurlijk ook aanwezig en geeft informatie over het grootste 17e-eeuwse re-enactment festijn van Europa dat in oktober van dit jaar weer op de agenda staat. De kerkers onder het stadhuis en de oude Stadsboerderij zijn een bezoekje waard, gidsen zijn daar aanwezig. De toren van de basiliek Calixtus kan worden beklommen voor een mooi uitzicht op de vestingstad. In de Archeohotspot kan de jeugd ervaren hoe archeologen te werk gaan.
Lezingen
In de Mattelier zullen een tweetal lezingen worden gegeven. Ronald de Graaf is betrokken bij het schrijven van het ‘Verhaal van Gelderland’. Dit is een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van onze provincie. De Graaf is ook de auteur van het lijvige standaardwerk over de Tachtigjarige Oorlog ‘Oorlog, mijn arme schapen’. In zijn lezing vertelt hij waarom de keuze om Grol aan te vallen zo bijzonder is geweest voor onze geschiedenis. Godfried Nijs is in opdracht van het Stadsmuseum een boek aan het schrijven over de gebeurtenissen rond Grol in 1627. De aanloop, de belegering en de nasleep. Zijn lezing gaat over de plundering in het Münsterse door de Staatse ruiterij tijdens de belegering, hoe dat uit de hand liep en de nasleep die het had.
Geschreven door 1Achterhoek op 2022-07-08 16:43:40
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.