Benny hangt nu zelf de slingers op, maar weet wat eenzaamheid is

– Het is deze week de Week tegen Eenzaamheid. Doetinchem was zaterdagochtend toneel van een een speciale dialoogochtend, op poten gezet door onder meer het 50+Ontmoetingspunt, Humanitas en anderen. Want eenzaamheid blijkt vaker voor te komen dan je misschien denkt. De 72-jarige Benny kan erover meepraten.

Eén op de tien volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam en één op de drie heeft er last van. Van de 75-plussers kampt zelfs meer dan de helft met eenzaamheid of sociaal isolement. “Eenzaamheid kan ons allemaal overkomen,” zegt Helga Smits van het 50+Ontmoetingspunt. “Niet alleen ouderen voelen zich vaak eenzaam, ook veel jongeren voelen zich eenzaam en alleen.”

Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid

De eerste stap om er iets aan te doen is er gewoon over praten en met elkaar in contact komen. Het effect van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt kan het leiden tot een slechtere gezondheid en een gevoel dat jouw welzijn of geluk tekortschiet.

Een stuk of twintig belangstellenden zijn op het evenement in Doetinchem afgekomen. Niet alleen mensen die zich eenzaam voelen, ook opmerkelijk veel hulpverleners willen meer informatie over eenzaamheid. en wat je daaraan kan doen.

Ook de 29-jarige Sander is naar de dialoogochtend gegaan. “We hebben net het coronatijdperk achter de rug,” zegt hij. “Het perspectief van anderen daarop. Van ouderen vind ik erg belangrijk om te ervaren hoe zij dat hebben ervaren. Ik vond het erg pittig, moet ik zeggen.”

‘Ik weet wat eenzaamheid is’

Aan een ander tafeltje zit de 72-jarige Bennie. Hij woont sinds februari op een flat in Doetinchem. “Ik weet wat eenzaamheid is, tenminste dat heb ik gevoeld. En nu voel ik mij happy tot en met.” Bennie tuiniert sinds kort en dat levert hem de nodige contacten. Net als de wandelbegeleiding waar hij aan meedoet en ook het zwemmen niet te vergeten. “Iedere week leer ik wel iemand kennen., die wel wil koffie drinken.”

“Ja, het leven is een feestje. Dat is lang niet altijd zo hoor, maar je moet zelf wel de slingers ophangen. dus je moet er zelf op uit. Maar voor de één is dat makkelijker als voor de ander. Voor een heleboel mensen is het heel erg moeilijk.”

Als de ervaringen in kleine groepjes zijn uitgewisseld, wordt de lunch gebruikt om het geleerde te bespreken. Eenzaamheid is te bestrijden, maar het is niet morgen de wereld uit.

Geschreven door Marco Loeven op 2023-10-02 10:18:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.