NIJMEGEN – Het kabinetsbesluit om te stoppen met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) kan rekenen op wisselende reacties. Johan Vollenbroek van MOB denkt dat het kabinet niet goed over de gevolgen heeft nagedacht. Wim Brouwer is van LTO Noord is juist opgelucht, want de gedwongen uitkoop van veehouders lijkt er niet van te komen.
Boerenorganisatie LTO is blij. – Foto: Omroep Gelderland
Het beleid rondom NPLG is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de natuur zou herstellen en het stikstofprobleem in Nederland opgelost wordt. Het kabinet maakte woensdagochtend bekend daarmee te stoppen en het is niet duidelijk wat ervoor in de plaats komt.
Johan Vollenbroek uit Nijmegen is de voorman van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Hij vat het besluit van het kabinet als volgt samen: “Wel verwacht, maar heel dom. De overheid brengt de hele Nederlandse industrie in gevaar. Bestaande vergunningen komen in gevaar. Grote bedrijven komen in onzekerheid. Dat realiseert dit kabinet zich helemaal niet.”
Er zijn allerlei procedures afgedwongen via de rechter waar het kabinet zich aan moet houden, vervolgt de Nijmegenaar. “Dat geldt ook voor de Europese wetgeving. Ze hebben geen idee en kennen de gevolgen niet. Stoppen met NPLG getuigt van onkunde.” Oplossingen gaan er met dit kabinet niet komen, meent Vollenbroek.
'Verduurzaming en dierenwelzijn'
Wim Brouwer uit Barneveld is voorzitter van LTO Noord afdeling Gelderse Vallei. Hij is opgelucht over het besluit. “Mooi dat het van tafel is. Zeker voor ons als Gelderse Vallei, want de opgave hier was enorm groot.” In dat gebied zijn veel veehouderijen. Brouwer denkt dat de uitstoot anders aangepakt moet worden: “We moeten aan tafel en samen bekijken hoe we de doelen rond stikstof gaan aanpakken. We moeten kijken of wij nou daadwerkelijk de oorzaak zijn van het niet halen van de doelen. Het is niet erg dat er doelen voor onze sector zijn. Die waren er altijd al, maar het moet wel haalbaar zijn.”
“Duidelijk moet zijn dat de oplossing van onderaf moet komen”, gaat de Barnevelder verder. “Opkoop kan een oplossing zijn, maar mooie bedrijven wegkopen zonder dat er geld komt voor innovatie is de plank misslaan. De agrarische sector staat nooit stil. We zijn altijd bezig met verduurzaming en dierenwelzijn. In de vorige kabinetsperiode leek het er niet toe te doen wat we als sector deden. We hebben echt wel duurzaamheid voor ogen, maar in onze sector moet dat van onderaf komen en niet worden opgelegd.”
Brouwer kijkt uit naar Prinsjesdag, als er naar verwachting meer bekend wordt over de plannen van het kabinet.
Reactie provincie
Harold Zoet is provinciebestuurder in Gelderland namens de BBB. “We hebben geen bericht gehad van het kabinet. Het verbaast me niet dat het NPLG van tafel is. Want het budget was al van tafel. En hoe wil je dan verder met het NPLG?”
Toch is hij niet pessimistisch. “We moeten aan de wettelijke opgaves voldoen, dus het kabinet zal ook een oplossing hebben. We hebben als provincie nog 870 miljoen euro voor natuurmaatregelen. Daarmee gaan we aan de slag. We willen dat de economie kan draaien, dat boeren en bedrijven vergunningen krijgen en dat er gebouwd kan worden. Ook moet het goed gaan met de natuur in Gelderland.”
Voor het team kwam het volgens Zoet wel hard binnen. “Zij hebben jaren gewerkt aan het plan. Dat er een streep doorheen gaat doet pijn, maar na het zuur komt het zoet. We gaan kijken naar de oplossingen van het kabinet. Er wordt duidelijk ingestoken op innovatie en er is kans dat dat slaagt.”
'Kletsverhalen'
Volgens Vollenbroek stormt het kabinet nu af op een ‘juridische muur’. “Dit besluit verzwakt het Rijk aanzienlijk in de honderden procedures die lopen rond stikstof. Ik ben bang dat ze daar niet over nagedacht hebben.”
MOB voert zelf verschillende procedures tegen de Nederlandse staat. “Dan kwamen de landsadvocaten altijd met kletsverhalen over een landelijk miljardenfonds en mooie plannen over het NPLG. Niets werd concreet en dan kregen wij gelijk van de rechter. Daar kunnen ze nu niet meer mee aankomen. Er is geen ander programma om de uitstoot van stikstof terug te dringen en dat is een flagrante schendig van Europese wetgeving”, oordeelt Vollenbroek.
Natuurbeleid oude kabinet gaat overboord
Geschreven door Robin Hazeleger, Rik Bronkhorst
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.