–
LOCHEM – “Hij is wel een beetje verwassen”, lacht Willem Beekman als hij een theedoek met daarop de tekst ‘boer zoekt vrouw’ omhoog houdt. Een souvenirtje van zijn TV-avontuur. “Ik moet hem eigenlijk boycotten, want er had natuurlijk ‘boer zoekt vrouw/man’ moeten staan.”
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Beekman zocht geen vrouw, maar een man. Op TV zagen we hem twaalf jaar geleden kiezen voor Klaas, een oude bekende. Hun relatie strandde, maar de twee hielden wel contact. “We wandelen nog regelmatig samen.” Naast dat Beekmanop zoek ging naar de liefde in het programma, wilde hij ook meedoen omdat hij het hoog tijd vond dat er een homoseksuele man in de show kwam.
‘Hetero zijn is de norm’
“Ik wilde laten zien dat je mag zijn wie je bent”, vertelt de 58-jarige in zijn achtertuin, waar de kippen rondscharrelen. Op middelbare scholen vertelde hij diverse keren over hoe hij worstelde met zijn eigen identiteit. “En nog steeds moeten jongeren iets overwinnen als ze ontdekken dat ze homo of lesbisch zijn.”
Dat liefde draait om een man en vrouw, dat beeld zit nog vaak in de hoofden van mensen. “Hetero zijn is de norm, de rest is nog steeds afwijkend. Terwijl het normaal zou moeten zijn dat er verschillende vormen van liefde zijn”, daarin is volgens de boer nog een lange weg te gaan.
Pride-evenementen
In de Achterhoek, waar Beekman sinds de jaren 90 woont, doen steeds meer steden en dorpen mee met de Achterhoek Pride. Een goed initiatief, vindt de Lochemmer. “Ik vind het vooral heel goed voor de zichtbaarheid, om te laten zien dat het goed is dat de samenleving rijk en divers is.”
Willem bezocht in zijn jongere jaren regelmatig landelijke pride’s. “Als je jong bent is het heel fijn om herkenning te vinden bij anderen, want gelijkgestemden vind je niet altijd in je eigen straat. Alleen daarom is het al ontzettend leuk en goed dat het georganiseerd wordt.”
Geslagen
Tien jaar had Beekman zelf nodig om te accepteren dat hij op mannen valt. “Ik had het voor mezelf veel erger gemaakt dan het was. Mensen reageerden uiteindelijk veel positiever dan ik zelf had verwacht.”
Over geweld tegen homo’s hoort de Achterhoeker regelmatig, zelf kan hij er niet over meepraten. “De tolerantie hier in de Achterhoek is heel goed”, lacht Willem, terwijl het beeld toch vaak is dat het ‘oosten’ achterloopt bij het ‘westen’, de randstad.
“In het westen was het heel vrij en tolerant, maar ik lees nu regelmatig dat het voor homo’s in Amsterdam bijvoorbeeld lastig is. Dat ze in elkaar worden geslagen omdat ze hand in hand lopen, die angst hoef je hier niet te hebben”, zegt Beekman.
Zoenen in het openbaar?
Zijn ervaring is dat hij zichzelf kan en mag zijn, al lijkt er wel een grens te zijn. “Toen ik begin jaren 90 voor mijn homoseksualiteit uitkwam, deden we met het COC (lhbti+ belangenbehartiger, red.) soms ludieke acties. We gingen dan als mannen hand in hand lopen en elkaar zoenen, om dat zichtbaar te maken. Daar kwamen wel reacties op, maar het ‘gewone’ contact, daar doen mensen niet moeilijk over is mijn ervaring.”
Volgens Beekman wordt er ook omgekeken als twee hetero’s uitgebreid staan te zoenen in het openbaar. “Maar het is wel denk ik zo dat voor hetero’s makkelijker is. Voor homo’s geldt: mensen accepteren het, maar willen het liever niet zien. Daarom is een pride nog wel nodig.”
Geschreven door Madelien Jansen, Omroep Gelderland op 2023-06-11 19:31:55
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.