–
WINTERSWIJK – Het was prachtig weer afgelopen zaterdag. Een perfecte dag voor de Burendag in De Pas. Een dag die in het teken stond van de veranderingen in de wijk, het woongenot en elkaar ontmoeten.
Nadat iedereen welkom was geheten, deed jong en oud enthousiast mee met de speurtocht door de wijk. Een route die niet alleen langs vernieuwde stukken en de oorspronkelijke bebouwing in De Pas voerde, maar ook langs een heuse popcornkraam en ijskar. De foto expositie die men onderweg tegenkwam, trok veel bekijks. Ter gelegenheid van deze Burendag werd de eenmalige uitgave van ‘Samen in de Pas’ uitgedeeld, waarin het verhaal van de wijk door buurtbewoners zelf wordt verteld.
Volgend jaar weer?
Bij het eindpunt van de speurtocht werden de winnaars van de zonnebloemwedstrijd bekend gemaakt. Onder het genot van door buurtbewoners zelfgemaakte hapjes kon worden bijgepraat. Ook de muzikanten van Jazzewind wonen voor een deel in de wijk, dus voor hen was het een thuiswedstrijd. Het was een geslaagde middag die naar meer smaakt. Ook de tuinplanten die werden uitgedeeld werden dankbaar aanvaard. De insecten die ze aantrekken vinden zeker een onderkomen in het eerste geplaatste bijenhotel.
Openbare ruimte Winterswijkse wijk De Pas is metamorfose ondergaan
In de Winterswijkse wijk De Pas ging vorig jaar spreekwoordelijke de schop in de grond. Na een lange periode van participatie is de wijk vernieuwd tot een duurzame en klimaatadaptieve wijk. Bij de uitvoering van aanvullende werkzaamheden aan onder andere de groenvoorzieningwaren Winterwijkse bedrijven betrokken.
De uitvoering van het werk in de openbare ruimte begon in maart vorig jaar begonnen in de Pasbree. Eind 2022 kwam dit deel van de wijk gereed. De werkzaamheden voor de Pashegge, de Pasbrink en de Pashof liepen tot 2023.
Duurzaam en klimaatadaptief
In 2019 begon de aanpak van De Pas. Ontwerpbureau Topia verzamelde tijdens ontwerpsessies met bewoners, Woningbouwvereniging De Woonplaats en gemeente Winterswijk informatie om te komen tot een ontwerp dat tegemoet zou komen aan de doelstellingen van het project, waaronder veel aandacht voor duurzaamheid en klimaatadaptatie. Dat laatste betekende rekening houden met klimaatveranderingen zoals droogte, hitte en wateroverlast. Ondanks de grote opgave is het gelukt om wensen van bewoners en de doelstellingen goed samen te laten komen in het definitieve ontwerp.
Bewoners aan zet
Wethouder Scheper spreekt met trots over de ontwerpfase waarin bewoners konden meepraten en meebeslissen over hun eigen woonomgeving: “De Pas heeft bewezen dat het mogelijk is om participatie breed in te zetten. Waar het vroeger vooral ging om informeren over een reconstructie, waren nu ook de bewoners aan zet. Ze beslisten mee over de ontwerpen en droegen hun ideeën en wensen aan.”
Uitdagend participatietraject Het participatieproces was al een uitdaging, maar werd nog uitdagender door de coronapandemie. Elkaar ontmoeten werd vervangen door elkaar spreken via beeldschermen. Er zijn daarna gelukkig ook nog fysieke terugkoppelingen geweest. Ook konden er bijeenkomsten in de buurt worden georganiseerd om aan schetsontwerpen te werken. De daar opgehaalde informatie werd vervolgens verwerkt in een voorlopig ontwerp.
Bijzonder aan het project was dat bij de uitvoering van het werk gelet is op hergebruik van materialen en duurzaamheid. Zo werd de bestrating geleverd zonder verpakkingsmateriaal als plastic of nieuw hout. In de wijk is led-verlichting aangelegd en waterpasserende bestrating bij parkeerplaatsen en groenvakken. Na de reconstructie is de maximum snelheid omlaag gegaan. Dit is niet allen goed voor het milieu maar ook voor de veiligheid in de wijk.
Sociale cohesie
Met de herinrichting van de openbare ruimte is rekening gehouden met sociale cohesie in de wijk. De Pas is een wijk waar mensen zich met elkaar verbonden voelen en naar elkaar omkijken. Daarom kwamen er ook wensen uit de wijk om plekken te hebben om elkaar te kunnen ontmoeten. De speeltuinen en buurtpleinen zijn aan die wensen tegemoet gekomen. De start hieraan is gegeven door de Burendag.
Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-09-06 09:20:30
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.